Voleli bismo da čujemo – pogrešili smo, ali da to ne bude ironično. Da otvorimo dijalog, ali ne da ga fingiramo. Da budemo jedinstveni u vrednostima, a da nam se stavovi često razlikuju. To bismo voleli u Novoj 2021. godini, uz najpre, naravno, dobro zdravlje i život bez maski bilo koje vrste.

 

Zvezdana Kovač

2020. godinu pamtićemo pre svega po drugačijem načinu životu kojeg nisu uzrokovali samo spore integracije u EU, posrnula demokratija, nepoštovanje ljudskih prava i nesloboda (koliko god se bilo kome činilo da nam, osim pandemije, tu slobodu niko i ne dira). Taj drugačiji način života nametnula nam je pre svega pandemija KOVID-19, koja će po mnogim priznatim rečnicima sveta zasigurno biti reč godine 2020.

Vlast nam nije pomogla da nam u drugačijim i novim okolnostima, koje po pravilu donose osećaj nesigunrosti i teskobe, bude lakše. Naprotiv. Ona je pojačala naše zebnje i uzgred nas udaljila od svega što bi nam upristojilo život: udaljila nas je od EU, stabilne demokratije,  vladavine prava, poštovanja ljudskih prava… Ona je ove važne ciljeve uspela da omalovaži i svede na eho – gotovo ničega. Uspela je da kada god izgovorimo kritički stav, znamo da će nas to koštati. Da će nas koštati ono što je najjednostavnija definicija našeg posla – da ukazujemo na sve što nije dobro i tamo gde znamo, predložimo kako bi moglo. Naš posao je onaj koji ne garantuje udobnost, koji je i bez vanrednih okolnosti nesiguran i koji  nas je zbog svoje „remetilačke“ prirode smestio u „dobro plaćene“  ili „plaćenike Brisela, Vašingtona, Luksemburga…“   da bismo, kao, samo bili protiv.

Vlast je za to najviše kriva, jer je vlast, prirodno, najviše i odgovorna. Oblikovala je društvo koje podstiče bezuslovno odobravanje,  a ne radoznalost, promišljanje i kritički stav.

I zbog toga, a ne samo samo zbog pandemije, Srbija nije otvorila niti jedno pregovaračko poglavlje ove godine, proglašena je zemljom s hibridnim režimom, ocene u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku ka EU su loše, afere se gomilaju i zataškavaju, civilno društvo je na meti Uprave za kontrolu pranja novca i finansiranje terorizma, mediji su neslobodni, novinari se progone… Da je vlast uradila i ponešto dobro i da nismo jedini kojima ne ide dobro, da i EU prolazi kroz krize, da je ponekad nedosledna i nepravična i da pojedine članice nisu mnogo bolje od nas u onome što nam se najviše zamera, nisu ni uteha niti razlog da manje ukazujemo na ono što ne valja, jer to što ne valja – mnogo ne valja.

Voleli bismo da u 2021. neko iz susedstva, a ne mi, primeti  da smo najbollji u regionu, da smo u ponečemu bolji i od EU. Voleli bismo da znamo kako smo došli prvi ili među prvima do onoga do čega drugi nisu. Da čujemo – pogrešili smo, ali da to ne bude ironično. Da otvorimo dijalog, ali ne da ga fingiramo. Da sami kažemo – naša je vlast napravila istinski napredak u vladavini prava. Da dođe vreme kada ćemo hvaliti i kada će manje važni biti propusti, pa ih zato nećemo  mnogo ni pominjati, kao što sada ne pominjemo često i ponešto dobro, jer je to tako malo u odnosu na ono što bi bilo dovoljno da se s razlogom nadamo. Da budemo jedinstveni u vrednostima, a da nam se stavovi često razlikuju. Da se podstičemo, a ne saplićemo.

To bismo voleli u Novoj 2021. godini, uz najpre, naravno, dobro zdravlje i život bez maski bilo koje vrste.