DOBRODOŠLI U OKRUŽENJE

Okruženje je neka vrsta antičkog trga kome se iznova vraćamo, da razgovaramo i da se čujemo…

Okruženje je platforma otvorena i dostupna svima iz regiona ili Zapadnog Balkana čiji je glas vrijedan pažnje i koji žele da svojim tekstovima, video zapisima ili drugim formatima iznesu svoj kritički pogled, ponude nove ideje i zapažanja o svim dešavanjima u okruženju.

Ovo je kreativni prostor za talentovane mlade ljude ali i ostvarene ličnosti od Beograda, preko Sarajeva, Prištine, Skoplja, Podgorice do Tirane.

Naša platforma baštini veliki uspjeh prvog regionalnog televizijskog serijala koji je postao brend tokom šest sezona emitovanja na 12 televizija u Albaniji, BIH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Evropski Fond za Balkan i Evropski pokret u Srbiji nastavljaju misiju kroz slične formate u želji da se društva u našem dijelu svijeta pripreme za istinsko prihvatanje evropskih vrijednosti, a ne samo za članstvo u EU.

Mi smo

Odgovorni

Mi smo

Kreativni

Mi smo

Posvećeni

Podijelimo optimizam: Mi vjerujemo u bolje okruženje

 

ZVEZDANA KOVAČ
ZVEZDANA KOVAČGlavna i odgovorna urednica
Važnost platorme „Okruženje“ vidim u prilici da se napravi iskorak u demokratskim procesima zasnovanim na povezivanju i saradnji. Prilično podeljeni medijski i politički prostor, smetnja su naporima svh zemalja da usvoje evropske vrednosti i da postanu deo jedinstvene evropske zajednice, što je, makar deklarativno, agenda svih zemalja u susedstvu. Ni jedna zemlja ne može sebe posmatrati kao izolovani društveni, ekonomski, kulturni i politički prostor, već samo u širem kontekstu, kao deo celine u kome susedi jedni druge podržavaju i podstiču na napredak. Ova platforma je mogućnost za otvoren razgovor s dobrim namerama, za razgovor u kome se prepoznaju dobre prakse, ali se ukazuje i na sve manjkavosti koje nas udaljavaju od najviših ljudskih vrednosti. Ovo može biti omiljeno mesto okupljanja i dobar primer da je budućnost u povezivanju. Balkan ne sme ostati simbol sukoba i večite nestabilnosti, što mu se često pripisuje. Nema lakih rešenja, a dijalog je deo svakog rešenja. „Okruženje“ može biti platforma koja služi tome.
ALEKSANDRA TOMANIĆ
ALEKSANDRA TOMANIĆIzvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan
„Okruženje“, emisija o tekućim događajima pokrenuta je 2012. kao jedinstveni TV format emitovan istovremeno na 12 televizija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Po prvi put u 20 godina, ovaj televizijski format uspeo je da dovede različite ljude iz regiona, koji su mogli otvoreno da razgovaraju i nađu zajedničko razumevanje za slične probleme prisutne u svim državama bivše Jugoslavije. Upravo je to bila ideja Evropskog fonda za Balkan i Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) – kako bi omogućili gledaocima širom Balkana da jasno i glasno čuju kako dele iste terete, političke složenosti i kulturni kod.

Posle šest sezona „Okruženja“ misija još uvek nije završena, ali vizija ostaje ista. Nadovezujući se na već dokazani kocept, ažurirana onlajn platforma „Okruženje“ i novi format za razmenu ličnih iskustava, stavova i perspektiva „Hronika okruženja“ će nastaviti da služe kao forum gde se različiti glasovi mogu čuti. Zajedno sa Zvezdanom Kovač (generalnom sekretarkom Evropskog pokreta u Srbiji) kao jednom od naših partnera još od pokretanja ove inicijative sa CDRSEE, zajednički smo došli na ideju da u vreme virusa Covid-19 moramo pronaći način kako da oživimo regionalnu mrežu ljudi koja može da ponudi drugačiju perspektivu trenutnog stanja na zapadnom Balkanu. Zbog toga nudimo toliko potreban prostor za okupljanje ukrštenih stavova i priča predstavnika civilnog društva, javnih ličnosti, novinara, stručnjaka, aktivista, donosioca odluka, analitičara, a pre svega građana celog Balkana koji žele da podele svoja mišljenja, otvore raspravu i razmenu rešenja o različitim i često kontroverznim temama.
Svi smo suočeni sa velikim promenama pa smo pronašli način da promenimo i prilagodimo stare koncepte, a to je glavna ideja koja stoji iza ovog obnovljenog oblika „Okruženja“.

Mi smo tu da pomognemo da se vaš glas čuje

Kroz kreativnost, integritet & nove ideje