Dvadeset pet (25) + razloga zbog kojih mladi odlaze

Voja Žanetić

 

 1. Zato što tamo gde će otići postoji manjak radne snage, posebno one obrazovane, a što se manjak ne bi nadoknadio odande gde je ta snaga realno višak, i plus se tako „za DŽ“ dobije par stotina hiljada evra obrazovne i do par miliona evra radne vrednosti.
 2. Zato što je svet podeljen u minimum četiri kategorije država i svaki razuman državljanin sveta, posebno onaj mlađi, gleda da bude smešten u – taman je fudbalsko prvenstvo u toku, pa da iskoristimo termin – „višem rangu takmičenja“.
 3. Zato što države iz kojih se ide ne razumeju (ili neće; ili ih baš briga) da odliv mozgova i radne snage predstavlja, zapravo, besplatan izvoz kapitala čija se vrednost pride i uvećava, sa godinama.
 4. Zato što ovde, gde bi oni mogli da ostanu, mladi nemaju garanciju da će dobiti ona „4P“ važna za zasnivanje trajnog boravišta: Posao, Porodicu, Pravičnost i Perspektivu.
 5. Zato što najčešća „oblast“ u kojoj mladi borave – internet – baš i nema međudržavne granice, pa ih samim tim baš i briga za iste.
 6. Zato što nova generacija glasa nogama: tamo gde im se ne sviđa država, društvo ili vlast – ona ode negde drugde, gde je sve to bolje.
 7. Zato što vlasti država iz kojih se ide nikad nisu imale potrebu za glasačima koji bi nešto menjali ili bili zainteresovani za budućnost koja doseže iza granica jednog mandata.
 8. Zato što se unuci ne planiraju na teritoriji gde se nekima, tokom samo jednog mandata, i unuci obezbeđuju.
 9. Zato što je država, suštinski, neka vrsta uslužne delatnosti, a mladi ljudi em što žele bolju uslugu, em se i bolje usluge uvek bore za svoje nove korisnike.
 10. Zato što se pravi državni budžeti kreiraju na ideji o oporezivanju (budućih) perspektivnih i sposobnih, a ne zaduživanju (bivših i sadašnjih) nesposobnih i neproduktivnih.
 11. Zato što je rad – tržište; a na tom tržištu ovaj samozaljubljeni Region nema najbolju ponudu, već naprotiv.
 12. Zato što je ovo svet digitalnih nomada, a ne analognih gromada.
 13. Zato što se vlada glasovima većine, a većina nisu mladi i većinu mladi – da se mi sad ne lažemo – suštinski ni ne interesuju.
 14. Zato što još uvek vlada mantra o tome da smo mi u okruženju zemlje jeftine radne snage, kao da je cena rada stanovništva nešto poput dominantne boje njihove kože, pa se to ne može nikad promeniti.
 15. Zato što je sloboda, između ostalog, onoliko koliko možeš sebe finansijski da obezbediš, a mladi baš nekako vole – takvi su, šta da se radi – da žive tamo gde ima slobode.
 16. Zato što na izborima pobeđuju obećanja o boljem životu, a ne planovi za bolju budućnost.
 17. Zato što se novoj generaciji niko iz prethodne generacije nije izvinio za svet koji im je ostavljen.
 18. Zato što se i avionom može doći na vikend i Skajpom videti kako su tvoji, a i patriotom se lakše biva sa daljine.
 19. Zato što su migracije postojale otkad postoje i siromaštvo i želja i volja i nada – oduvek, dakle.
 20. Zato što ni stariji ne bi ostali, samo da su mlađi.
 21. Zato što o uslovima života više razmišljaju oni koji imaju više života.
 22. Zato što kad si mlad nije „tako je kako je“, „šta se tu može“ i „nek smo samo živi i zdravi“.
 23. Zato što se roditelji sa prosečnim penzijama ne potpomažu prosečnim platama sa ovog podneblja.
 24. Zato što je tuđe slađe najviše kad je domaće bljutavo.
 25. Zato što ovih „zato što“ može da bude i 250, ali neka ih bude evo ovih 25, jer je došlo vreme da se ovaj tekst završi.