Prolazi polako već druga za redom godina, kojoj je glavna karakteristika da se promenio njen broj, ali ne i osećaj da je tokom nje teklo i vreme.

 Voja Žanetić

Istoričari će jednoga dana svakako moći da utvrde šta se tokom prethodne i ove godine dogodilo, te u kom pravcu je sve to vodilo i otišlo, ali nama koji boravimo u ovom Sada – izmiče bilo kakva šira slika o ishodu. A opet:

Neko vickast je na društvenim mrežama postavio sliku punog kafića i ispod nje napisao „2019 B.C. Before Corona.“ Oznaka Pre Hrista (Before Christ; B.C.), koju smo do sada koristili da opišemo koliko je davno nešto nekad bilo, postaje setni podsednik da su ljudi „davno, davno“, onomad Pre Korone, živeli slobodno. A pre svega slobodno od straha da će ih matematička verovatnoća dovesti do ličnog doprinosa morbidnim grafikonima o obolelima i preminulima od Zaraze. Svi koji ne mogu da podnesu ovu matematiku, zamenili su je malo drugačijim logičkim sistemom – a nekim sistemom se ovo mora nadvladavati – čije su aksiome Zavera, Prevara, Obmana, Moć i Profit. U predvorju ta dva sveta nalazi se injekcija sa vakcinom. I sloboda, jedna od retkih preostalih, da se donese u suštini laka odluka sa čime se i na koji način boriti.

Da bi vreme ponovo počelo da protiče.

* * * * *

A da se – sem što vreme naizgled stoji – ispod nas zakotrljao neki čudni mehanizam, evo par sličica koje ga objašnjavaju.

Institucija koja se bavi beleženjem statistike iz Okruženja saopštila je da su cene proizvoda u ribarstvu i poljoprivredi od septembra prošle do septembra ove godine skočile za preko 40 posto. Da uprostimo, dobar deo onog što jedemo sada je skoro upola skuplje. Valjalo bi biti za otprilke trećinu manje gladan, a s obzirom da plate i penzije ne rastu. Dodaćemo sad još jednu nulu na cifru odozgo, e da bi registrovali činjenicu da je najcenjenija digitalna valuta – Bitkoin – za oko 400 posto povećala svoju vrednost samo tokom prošlih godinu dana. Elektronsko-ekonomski kladioničari biće četiri puta sitiji. Ako je to uopšte moguće.

Potom: Ilon Mask, zvezda naše hiperprodukcijske i potrošačke kulture, odlučio je da proda nešto akcija, da bi malo smanjio količinu novca koju valja izdvojiti za plaćanje poreza. To malo je još malo povećao, pa je ukupna suma prodatih akcija u ovoj nedelji oko osam milijardi dolara. U istoj toj nedelji, otkriveno je da na gradilištu jedne fabrike u Zrenjaninu rade radnici iz Vijetnama kojima su oduzeti pasoši. Robovi, dakle, najdalje što se od poreski zabrinutog Maska može biti, uopšte.

A posebno u XXI veku.

* * * * * * *

I sad ovako do besvesti možemo ređati ove slike. A nema potrebe. Stvar se svodi na to da je ovaj globalni medicinski poremećaj sa sobom dovukao i naknadne civilizacijske bipolarne poremećaje: jedni se bogate u elektronsko-tehnološkoj budućnosti, drugi su silom vraćeni u davna vremena lanaca i bičeva. Što je sasvim kompatibilno sa podelom na one koji imaju i koriste nikad dostupnije informacije i one kojima je Zaveru prepričala komšinica koju je o tome obavestio stric od sestre najboljeg druga tako što mu je kolega sa posla preneo šta je saznao njegov poznanik iz kladionice od žene sa kojom je čekao u samoposluzi. Kao svojevrstan šlag ovih vremena, pojavila se potreba za Vođama koji će nas izvući iz ove nadrealnosti, a ta potreba bitiše uporedo sa činjenicom da oni koji nas upravo „izvlače“ nikad dalje od realnosti nisu bili. I to je, ukratko, naše Okruženje.

Spoj Raja i Pakla, koji su iz nekih razloga, a posle vekova razdvojenosti, konačno odlučili da nastave život u zajednici, baš sada i baš ovde.

E pa srećno Vam bilo, mladenci. U okruženju i šire.