Dan zbilje, dakle, zbilja je potreban. Hitno. I mora da se ne šalim kad ovo predlažem, bez obzira što je Dan šale u toku.

Voja Žanetić

Rukovođen nastavkom potrebe da onemogući pad privrednih aktivnosti dok omogućuje pad broja novozaraženih, Krizni štab je doneo odluku da, za razliku od farbara, gvožđare ne mogu biti otvorene za posetu kupaca do kraja pandemije, već svoju robu mogu prodavati isključivo putem aplikacija i dostavnih službi. Razlog za ovu razliku u tretiranju maloprodajnih objekata jeste u tome što se virus Kovid-19 duže zadržava na metalnim površinama nego na bojama, lepkovima i četkama. Krizni štab razmatra i izdavanje stalne dozvole rada za one frizerske, kozmetičarske i pedikirske salone u kojima se klijentima prilazi samo otpozadi.

* * * * * * *

Obavešteni krugovi u Briselu tvrde da je u toku izrada predloga da svaka zemlja kandidat za pristupanje EU ima obavezu da vidno pogorša svoje diplomatske odnose sa Rusijom i Kinom. U slučaju da pogoršanje odnosa eskalira prekidom diplomatskih odnosa sa istočnim silama, zemlje sa područja Zapadnog Balkana biće prebačene na takozvani „brzi kolosek“ u pregovorima sa EU, što će značiti da će njihova poglavlja biti otvarana i bez čitanja. Zvaničnih reakcija iz Moskve i Pekinga na ove glasine još nema, ali poznavaoci prilika očekuju brutalnu odmazdu u vidu smanjenja cena ruskog gasa i dodatnog povećanja kineskih investicija u ovaj region. Besplatne vakcine razmatraće se samo u slučaju dalje eskalacije pritisaka iz EU.

* * * * * * *

Može se sad ovako ređati do u nedogled, Prvi april (dan kada se ovaj tekst objavljuje) dušu je dao za šegačenja ove vrste. I samo je jedan takav Dan šale u godini, bez adekvatnog društvenoproslavljajućeg „ogledala“ u vidu, recimo, Dana zbilje. Ta prvoaprilska nepravda nastala je valjda po ugledu na onog osmomartovskog Dan(skog) rođaka, koji nema svoj antipod u Danu muškaraca. Te na isti način kako se u jednom danu buketima ne može nadoknađivati ostalogodišnja neravnopravnost, tako se i šalama tokom jednog dana ne može nadoknaditi sva neduhovitost koja će se desiti u preostalih 364 dana jedne godine.

A bilo je dobrih šala na ovaj datum, svakako. Pa bi omiljena mogla biti objavljivanje reklame o prodaji burgera (a i toalet papira, takođe) specijalno dizajniranih za levoruke. Ili sad već legendarna reportaža o berbi špageta u italijnskom selu Tićino, kao i vest o tome da će Big Ben dobiti digitalni displej. Ideja dobre prvoaprilske šale jeste u njenom pozicioniranju na granicu između fantazije i realnosti, a ideja njene pune uspešnosti dobija se uvidom u broj nas budala koji smo u stanju u nju da poverujemo. Za razliku od zbilje, u koju verujemo nezavisno od datuma. Što nas zapravo vodi ka suštini ovog vremena u kome se nalazimo. I ka potrebi da se Dan zbilje zaista uspostavi.

* * * * * * *

Godinu dana, evo, prođe u ideji da se gomilom neusaglašenih raznorodnih lokalnih mera može savladati globalna pošast. Govorimo, dakle, o epidemiji. Ali ako govorimo o: klimatskim promenama, drastičnoj svetskoj nejednakosti, proksi ratovima… pa tako do u beskonačnost u nabrajanju – period istrajavanja u globalnoj budalastosti ove civilizacije može se proširiti i na decenije. U odnosu na rečeno panzemaljsko, umom je još neuhvatljivija veličina lokalnih spiskova idiotluka ravnomerno raspoređenih po državama sveta, što je takođe lažno predstavljeno kao ozbiljan obrazac po kome se treba ravnati i živeti. Ukratko, „Mora da se šalite“ je rečenica koja se izgovara na svakodnevnoj bazi, a samo Prvog aprila je odgovor – „Ne“. Dan zbilje bi, u tom slučaju, bio onaj dan kada bi sasvim sigurno znali da se niko ne šali, pa koliki god da je apsurd u pitanju.

Dan zbilje, dakle, zbilja je potreban. Hitno. I mora da se ne šalim kad ovo predlažem, bez obzira što je Dan šale u toku.

Srećan praznik, ko slavi.