U zemljama regiona guše se kritički tonovi, medijski prostor je sužen i teško osvojiv. Ukidanje prava i na ovaj, svima dostupan prostor je porazan čin, ali nas nije i neće nas obeshrabriti.

Zvezdana Kovač

Ovim putem želimo da vas obavestimo da je Twitter nalog portala Okruženje  (www.okruzenje.net) suspendovan 18. maja ove godine. Iskoristili smo sve raspoložive mogućnosti žalbe, ali nažalost, nalog je do danas ostao suspendovan.

Bez namere da se mešamo u poslovnu politiku Twittera i analiziramo kriterije koje koristi za suspendovanje nekog naloga, izražavamo čuđenje da se projekat poput Okruženja našao među nepoželjnima, budući da je, najpre kroz šest sezona svog televizjskog serijala (emitovan na 13 kanala u državama bivše Jugoslavije i u Albaniji) pa potom deset meseci na web portalu, ekipa Okruženja radila i radi sve kako bi građane regiona okupila oko ideja pomirenja, negovanja demokrtaskih principa i svih temeljnih evropskih – univerzalnih ljudskih vrednosti.

Projekat Evropskog fonda za Balkan i Evrospkog pokreta u Srbiji godinama je širom otvoren prostor za kritičko promišljanje, za razmenu argumenata i ideja, negujući kulturu dijaloga u promovisanju ideja pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu. Za to je 2016. godine nagradjen priznanjem Medijska inicijativa godine koju dodeljuje “ European Citizenship Award“.

Nalog Okruženja je suspendovan na dan objavljivanja broja na temu nacionalizma i njegovog pogubnog uticaja na proces pomirenja. Verujemo da je Twtter, u dobroj nameri da prepozna i stopira širenje ideja  koje su na suprotnom kraju onih koje mi promovišemo, napravio grešku. Evropski fond za Balkan i Evropski pokret u Srbiji podržavaju i ohrabruju napore da se nepregledan medijski prostor na socijalnim mrežama reguliše  i apeluju da se nađu mehanizmi kako u tim naporima ne bi stradali oni čiji je profesionalni angažman usmeren ka istom cilju. Simptomatično je da se uz nedavni hakerski napad na naš webiste desila i suspenzija Twitter naloga i to baš u trenutku kada smo broj posvetili otvorenoj priči o zlu koje su razne vrste nacionalizma nanele građanima regiona.

U zemljama regiona guše se kritički tonovi, medijski prostor je sužen i teško osvojiv. Ukidanje prava i na ovaj, svima dostupan prostor je porazan čin, ali nas nije i neće nas obeshrabriti. Govorićemo i dalje o svemu što ugrožava dostojanstvo i pravo na normalan život svih građana regiona bez zadrške i s predumišljajem. Broj pratilaca Okruženja koji raste iz dana u dan (o čemu svedoči statistika sa našeg web portala i broja ljudi koji nas prati na socijalnim mrežama) nas na to bavezuje.

Nije nas bilo na Twitteru dva mesecu, ali nas svi oni koji su nas ranije pratili, a i svi ostali, mogu ponovo tamo naći  pod imenom Vicinities/Okruzenje @okruzenje_wb.

 

U ime Evropakog fonda za Balkan i Evrospkog pokreta u Srbiji

Zvezdana Kovač, glavna i odgovorna urednica Okruženja