Okruženje su građani, prijatelji, kolege, različitost, radost, prirodne lepote, snaga, pa i preterivanje koje nikome ne škodi, a zgodno je za šalu.

Zvezdana Kovač

Mi, u našem okruženju, uz ostalo, volimo i jubileje, pa ako bismo se baš potrudili, mogli bismo reći da ove godine obeležavamo desetogodišnjicu Okruženja. Zanemarimo li da se Okruženje, kao pilot projekat pojavilo pre 11 godina, zapravo. Znate već sve o nama, a ako ne znate, a zanima vas, sve možete pronaći na ovom portalu, pa ne bih o tome.

Jubilej ili ne, prisetih se početaka i jedne ilustrativne epizode ekipe koja je tada počinjala projekat. Imali smo ime, Okruženje, ali ga je trebalo prevesti i na engleski – za one koji ne govore ni jedan od 3 jezika okruženja (u ovom slučaju tzv. ZB6) i za one kojima smo želeli da pokažemo da nisu svi na ovim prostorima skloni ispadima iz koleseka suštinskih demokratskh vrednosti. Da imamo razumevanja i empatiju, a i sposobnosti da procenimo šta je dobro za ljude, a ne za pripadnike nacije i vere.

Prevođenje, uprkos činjenici da smo u kancelariji imali tri koleginice čiji je engleski bio maternji jezik, se ispostavilo kao izazov. Neighborhood? Jeste, ali nije samo komšiluk. Environment? Jeste sredina, ali opet ne baš samo to. Circle? Jeste neka vrsta kružoka, ali deluje klaustrofobično…I onda smo došli do – Vicinity – reči koja označava blizinu, susedstvo, bliskost. To je to!

Na kraju ove sezone, predložila sam kolegama, urednicima iz svih zemalja da napišu nešto na temu: šta je to što vam prvo padne na pamet kad izgovorite reč okruženje i zašto je okruženje važno. Onda sam se i sama našla pred istim zadatkom. Zabeležila sam odmah svoje odgovore, one koji su se pojavili istog trenutka, kao prve asocijacije. Bez dugog razmišljanja. Napisala sam: teskoba, ograničenost, stega. I uplašila sam se! Uz ostalo i zato što je to sasvim suprotno od onoga koliko verujem da sam slobodna, koliko volim ovaj prostor, koliko ga doživljavam svojim, bez obzira u kom delu okruženja trenutno bila i što je sasvim suprotno od onoga šta ovaj projekat treba da znači, šta njime želimo da izbegnemo i koju poruku želimo da šaljemo.

Da li je naše okruženje, koje često zovemo i regionom (Balkana, Zapadnog Balkana, Jugoistočne Evrope…) teskobno, ograničeno i stegnuto? Izgleda da su naše političke elite uradile dobar posao uspevši da mi podsvest u ovom slučajnom selfpsiho testu poruči šta mislim.

Mora da su mi te asocijacije naišle kao prve, jer evo već mesec dana portal Okruženja je pod permanentnim hakerskim napadom. Nismo hteli da poverujemo da smo meta, ali po svemu sudeći – jesmo. Kome to i zašto smetamo?!

Možda su asocijacije takve i zato što kad odem u moju Crnu Goru, ne vidim građane, već Crnogorce, Srbe, Albance, Bošnjake…Jer u Srbiji u kojoj živim vidim patriote i domaće izdajnike. U Bosni i Hercegovini entitete, u Albaniji višak entuzijazma i manjak dela, u Makedoniji izneverene Evropljane i na Kosovu – region u malom. Ali, nisu okruženje Vučić, Rama, Đukanovic, Gruevski, Dodik i Kurti. Okruženje su građani, prijatelji, kolege, različitost, radost, prirodne lepote, snaga, pa i preterivanje koje nikome ne škodi, a zgodno je za šalu. Okruženje je Vicinity – blizina, susedstvo, bliskost.

Neka nam je srećan ovaj jubilej, bio to ili ne, uz poruku liderima da je njihova obaveza i odlučujuća uloga da prepoznaju poruke iz okruženja ili Okruženja kako bismo se oslobodili osećaja teskobe, ograničenosti i stega. Istina, nije sve na političarima, nešto je i na nama.

 

Zvezdana Kovač, generalna sekretara Evropskog pokreta u Srbiji i urednica Okruženja