Uvođenje mjera bezbjednosti za poslanika izazvalo je debate u Albaniji, a sam g. Beriša je odbio da se pojavi pred tužilaštvom i specijalnim sudom.

Ziliftar Bregu

U subotu popodne, 21. oktobra, na međunarodnom aerodromu Rinas, službenici Nacionalnog istražnog biroa uhapsili su Jamarbera Maltezija, zeta bivšeg predsjednika Salija Beriše.

Ovaj trenutak je obilježio objavljivanje optužbi ne samo za Maltezija, već i za njegovog tasta, bivšeg predsjednika Albanije (1992-1997) i bivšeg premijera Salija Beriše (2005-2013). Obojica su, zajedno sa Fatmirom Bektašijem, optuženi za više teških krivičnih djela, kao što su aktivna i pasivna korupcija visokih funkcionera, pranje novca itd. Specijalni sud protiv kriminala i korupcije i Tužilaštvo SPAK takođe su naložili dvije restriktivne mjere bezbjednosti g. Beriši, uprkos poslaničkom mandatu koji mu daje imunitet: „Obavezno prijavljivanje organima za sprovođenje zakona, tužiocu“, kao i oduzimanje pasoša, kako bi bio spriječen da pređe državnu granicu Albanije.  Uvođenje mjera bezbjednosti za poslanika izazvalo je debate u Albaniji, a sam g. Beriša je odbio da se pojavi pred tužilaštvom i specijalnim sudom, što je uobičajena procedura da mu se iznese puna optužba i odluka o bezbjednosnoj mjeri. Narednih dana će se vidjeti i reakcija istražnih organa na ovaj stav. Kako se navodi, tužilaštvo će vrlo brzo zatražiti od Parlamenta Albanije da odobri istragu, čime će se riješiti ćorsokak.

Obimni dosije od 199 stranica, koji podržava zahtjev tužilaštva za mjere bezbjednosti za Malteza, Berišu i biznismena Fatmira Bektašija, prikazuje administrativnu odiseju za privatizaciju zemljišta u glavnom gradu Albanije, koje je koristio fudbalski tim. Na ovoj površini trenutno je izgrađen niz objekata koji je naseljen.

Poslanik koji je prije samo nekoliko dana proslavio svoj 79. rođendan, predvodi „de facto“ opoziciju u Albaniji, nakon političke borbe u toj grupi da povrati kontrolu nad Demokratskom strankom, u kojoj je bio njen osnivač i prvi predsjednik 1991. godine.

Prije dvije godine, Beriša se suočio sa nečim što je izgledalo kao kraj karijere, nakon što su ga Sjedinjene Američke Države proglasile „personom non grata“, a njegov ga nasljednik Ljuljim Baša izbacio iz poslaničkog kluba  DP-a. Nakon političke kampanje unutar stranke, Beriša je uspio da zadrži pod kontrolom većinu članstva i poslaničku  grupu.

Nekoliko mjeseci nakon SAD-a, u julu 2022, i Velika Britanija ga je proglasila nepoželjnom osobom.

Optužbe koje su podignute protiv njega pokreću istragu protiv najvišeg zvaničnika u Albaniji za zloupotrebu službenog položaja, korupciju ili pranje novca. Nekoliko mjeseci kasnije, SPAK je optužio i bivšeg potpredsjednika socijalista Arbena Ahmetaja, koji je sada u bjekstvu da bi se sakrio na sigurno mjesto.

Prema političkim posmatračima, najnovije optužbe SPAK-a predstavljaju jedan od najvećih izazova za Berišinu političku karijeru, koja će ostaviti traga ne samo na njega, već i na opoziciju.

S druge strane, ovaj dosije će biti i dokazni test za nove istražne strukture u Albaniji, koje su rezultat duboke reforme u pravosuđu. Za tri decenije povjerenje albanskih građana u pravdu je na najnižem nivou.

 

Ziliftar Bregu, predavač na Univerzitetu u Tirani i slobodni novinar