Čini se da su online mediji izbrisali geografski prostor vijesti u tradicionalnim medijima. U tom smislu, BIRN je jedna od novinskih agencija koja ima predstavništva u cijelom regionu. Projekat „Okruženje“ razlikuje se od BIRN-a, ali ima ogromnu važnost zbog nedostatka komunikacije među različitim etničkim zajednicama u regionu.

Dr Ziliftar Bregu

U monitoringu koji je sprovelo Odjeljenje za novinarstvo i komunikacije Univerziteta u Tirani, tokom 2019-2020. godine, bio sam angažovan da pratim kvalitet informacija na albanskim televizijama. Ispostavilo se da vijesti sa Kosova čine oko 12% od ukupne količine objavljenih informacija, dok vijesti iz ostalih zemalja regiona, uključujući Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, dostižu i 20 procenata.

Sami procenti nisu problem. Ali, ako ih analiziramo, možemo jasno prepoznati probleme i pojave u pogledu razmjene informacija na Balkanu.

Najprije postaje jasan načinu na koji do Tirane dolaze informacije o stvarnosti u regionu jer nijedan od dnevnih štampanih medija u Tirani nema regionalnog dopisnika. Čini se da su televizije u tom smislu otišle korak naprijed.

Nacionalna televizija „Klan“ ima svog dopisnika koji izvještava o Kosovu, a       vijesti iz Srbije stižu i u Tiranu preko albanskog novinara koji tamo živi.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji, važno je reći da nacionalna televizija „Klan“ tokom posljednje tri godine investira u otvaranje studija u glavnom gradu Sjeverne Makedonije koji će se zvati „Klan Makedonija“.

Od drugog albanskog susjeda, Crne Gore, vijesti dolaze samo preko međunarodnih novinskih agencija.

Sličnu šemu koristi Top Channel, druga nacionalna televizija u Albaniji, koja na Kosovu imaju jednog novinara / dopisnika.

Albanski javni servis nema dopisnika ni u jednoj od zemalja regiona. Ovaj nedostatak je kritikovan u mnogim izveštajima o javnom emiteru. Vijesti o dešavanjima u okruženju stižu do Tirane preko međunarodnih agencija koje ne obraćaju pažnju na region, osim kada su u pitanju etnički konflikti.

Drugi način za dobijanje informacija je preko albanskih medija u zemljama regiona. Međutim, prema riječima rukovodilaca medija u Tirani, izveštaji njihovih albanskih kolega daleko su od zadovoljavajućih jezičkih i profesionalnih standarda, što je prepreka za objavljivanje njihovih tekstova u medijima u Tirani.

Još jedan razlog za „bojkot“ medija u Tirani prema regionalnim događajima, pa čak i kada je riječ o dešavanjima među Albancima u regionu, jeste „ravnodušnost“ publike u Albaniji prema tim zbivanjima.

Analizom regionalnih informacija u albanskim medijima možemo zaključiti da postoje najmanje dvije osobenosti. Prva je ta što se informacije o regionu uglavnom odnose na tekstove iz crne hronike, na „teške“ događaje. Druga karakteristika je da su to informacije čiji su izvori uglavnom državne institucije i zvaničnici. Nedostaju nam problemski, istraživački tekstovi iz regiona i reportaže o ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, koji bi mogli da utiču na bolje poznavanje međusobne kulture i da katalizuju komunikaciju među etničkim zajednicama.

Čini se da su online mediji izbrisali geografski prostor vijesti u tradicionalnim medijima. U tom smislu, BIRN je jedna od novinskih agencija koja ima predstavništva u cijelom regionu. Projekat „Okruženje“ razlikuje se od BIRN-a, ali ima ogromnu važnost zbog nedostatka komunikacije među različitim etničkih zajednicama u regionu.

 

Dr Ziliftar Bregu je radio kao novinar za najznačajnije albanske medije,     trenutno je angažovan kao predavač na odsjeku za novinarstvo  Univerziteta u Tirani