Piramida u Tirani je konkretan primjer pozitivnih promjena u Albaniji i pretvaranja simbola mračne prošlosti u izvor svjetlosti i inspiracije za budućnost.

 Ziliftar Bregu

Piramida u Tirani dočekaće u ponedjeljak glavne lidere EU i Balkana.  Muzej posvećen albanskom komunističkom diktatoru Enveru Hodži, sada je pretvoren u centar ravnoteže i napretka za albansku omladinu i za Forum na kojem se sastaju najvažniji lideri Evrope kako bi razgovarali o budućnosti regiona.

Diktatorova piramida bila je simbol mračnog perioda izolacije i represije koja je decenijama dominirala Albanijom. Zgrada je služila kao mjesto za izložbe i odavanje počasti diktatoru koji je sebe opisao kao „oca nacije“, ali je u stvari držao u svojoj sjenci patnje i žrtve Albanaca pod komunističkim režimom.

Danas je piramida prva u nizu pozitivnih transformacija za Albaniju. Holandski arhitekta Wini Mas bio je uključen u projekat spašavanja zgrade i dao joj novi, zdrav i inspirativan život. Služiće kao centar za kompjutersku obuku u kojem će mladi ljudi savladavati tehnologiju i vještine kodiranja, osvjetljavajući svoja znanja i vještine u digitalizovanom svijetu.

Tirana dobija novi zamah u digitalnom dobu, nakon Pariza, Berlina i Jerevana. Opština Tirana u saradnji sa Albansko-američkom fondacijom za razvoj (AADF) otvorila je u krugu stadiona „Arena Kombetare“, TUMO Tirana, najveći tehnološki centar koji ima za cilj da mlade ljude opremi znanjem 21. Vijeka, nudeći edukativne programe iz oblasti inovacija i umjetnosti.

U pozdravnom govoru, kojem je prisustvovao i premijer Edi Rama, gradonačelnik Erion Veliaj je naveo da ova inicijativa ima za cilj da djeci pruže priliku da cijelom svijetu pokažu kakav talenat imaju.

TUMO Tirana je centar za djecu od 12-18 godina koja će imati priliku da otkriju svoju strast u osam različitih disciplina, kao što su animacija, grafički dizajn, razvoj igara, snimanje filmova, muzika, programiranje, robotika, 3D modeliranje. Dok se priprema najvažniji projekat transformacije glavnog grada, Tirana piramida, koja će biti i stalni dom TUMO Tirane, privremeno će raditi u okviru Arena centra.

U TUMO Tirani, djeca će razviti vlastiti personalizovani plan učenja kroz virtuelnu platformu pod nazivom TUMO Path, koja je dizajnirana da se prilagodi različitim nastavnim planovima i programima. Nastavni plan i program omogućavaju kreiranje personaliziranih planova samostalnog učenja i pod nadzorom stručnjaka i mentora. Nastavni plan i program nudi razvoj radionica i laboratorija u kojima studenti produbljuju svoja znanja i vještine u oblastima svog interesovanja, rade u grupama i kreiraju svoja portfolija u vidu projekata iz 3D modeliranja, kompjuterskog programiranja, robotike, muzike itd.

Znanja koja djeca stiču kroz kurseve i nastavne programe pomažu im da razviju kreativnost i analitičko razmišljanje. Tokom radionice svaki učenik ima mentora čija je uloga da prati i podstiče njegovo učešće, podstiče djetetovu informisanost i kreativnost tokom procesa istraživanja.

Piramida u Tirani je konkretan primjer pozitivnih promjena u Albaniji i pretvaranja simbola mračne prošlosti u izvor svjetlosti i inspiracije za budućnost. To će biti mjesto gde će Albanci razvijati svoje tehnološke vještine, dok će u isto vreme to biti forum na kome će se evropski lideri okupiti da grade odnose i razgovaraju o perspektivama ujedinjenog kontinenta.

 

Ziliftar Bregu, predavač je na Univerzitetu u Tirani i slobodni novinar