U ovom okruženju, bar za sada, niko ne pominje Kovid pasoše što će, po svemu sudeći, i u narednom periodu ići na ruku turizmu država u komšiluku.

Žarko Joksimović

Turizam na Kosovu. Neki će se možda  i zapitati  šta to beše, mada se ne bih  u potpunosti složio sa onima koji minimiziraju značaj ove privredne grane, pre svega kao svedok popriličnog broja stranih gostiju u Prizrenu, i  prepunih skijalista na Brezovici, Prevalcu, Arđeni iznad sela Brod na Šari u ovo doba godine. Imalo bi tu još lokaliteta za nabrajanje koje tokom leta, pogotovu vikendom, posećuje hiljade i hiljade gostiju, ali se sa žaljenjem može konstatovati da uprkos brojnim potencijalima turizam na  Kosovu ne doprinosi budžetu u dovoljnoj meri.

Pandemija i zatvaranje granica tokom prošlog proleća, delimično i leta, odrazilo se i na ugostiteljstvo. Izgleda da je na duže vreme  prekinuta  i tanka nit verskog turizma, a odlaganje tradicionalnih festivala doprinelo je znatno manjem broju posetilaca ovom delu Balkana. Prema proceni aktuelnog gradonačelnika Prizrena MItahera Haskuka, zbog prošlogodišnjeg odlaganja Dokufesta, festivala dokumentarnog filma, grad je ostao uskraćen za oko 10 miliona evra, koliko se novca  prethodnih godina u proseku slivalo u kase tamošnjih lokala, hotela, izletišta i trgovina.

Zbog zabrane okupljanja većeg broja gostiju na veseljima, sektor ugostiteljstva je tokom proteklog leta izvukao najdeblji kraj. Godinama unapred zakazane svadbe i proslave suneta su otkazane. Dva najveća muslimanska praznika Ramazanski Bajram i Kurban Bajram obeleženi su znatno skromnije jer veliki broj pečalbara nije mogao da dođe u zavičaj, što je dodatno smanjilo prihode ugostitelja širom Kosova.

Vlada Kosova, u kratkom periodu premijera Albina Kurtija, a kasnije i odlazećeg premijera Avdulaha Hotija dodatnim merama  je ublažavala posledice pandemije u turizmu, ali ni te mere nisu značajnije uticale na otpuštanje radnika u ovom sektoru.

Uprkos svemu,u zadnjem kvartalu protekle godine turizam na Kosovu beleži pozitivne impulse. Zahvaljujuću popuštanju antikovid mera lokali i hoteli su popunili kapacitete. Zimski turistički centri su još od pre nove godine beležili veliku posećenost. Nažalost, poslednjih nedelja ponovo raste broj obolelih od Kovida 19 i nije teško zaključiti da će u ovom nadmetanju turizam ponovo biti na gubitku.

Ali u svemu tome ima i nečeg dobrog, pandemija korona virusa je zbližila Srbe i Albance. Tokom proteklog leta nikada u većem broju nisu zajedno letovali duž albanskog primorja, a i zimovali na Kopaniku. Za ova druženja su, pre svega, zaslužne otvorene granice, bez potrebnih PCR testova, a u Albaniju se moglo i bez pasoša. Činjenica da to pravilo od nedavno važi i za građane Srbije, bez sumnje  će i ovog leta omasoviti druženje Srba i kosovskih Albanaca u Albaniji, a ko zna, možda i na ovdašnjim turistiškim destinacijama?!

U ovom okruženju, bar za sada, niko ne pominje Kovid pasoše što će, po svemu sudeći, i u narednom periodu ići na ruku turizmu država u komšiluku.

 

Žarko Joksimović, autor više stotina reportaža i dokumentarnih emisija u produkciji nekadasnje RTP, potom RTS-a, RTV Vojvodina, TV Most i RTK2.