Vakcinacijom stanovništva Albanija je dobro reagovala u  suočavanju sa Covidom i zajedno sa Islandom je među zemljama s najboljim tempom u Evropi.

Vladimir Prenga

Pandemija Covid 19 teško je pogodila albanski turizam, jednu od najvažnijih grana ekonomije.

Zbog zatvaranja granica prošle godine, turistička industrija u Albaniji funkcionisala je uglavnom u onome što se opisuje kao „patriotski turizam“, odnosno sa lokalnim turistima i Albancima sa Kosova i iz Makedonije. Zvanični podaci pokazuju da se prošle godine broj turista smanjio za 60 posto.

Više od 60 posto turističkih agencija je zatvoreno, a mnogi restorani i hoteli radili su sa smanjenim kapacitetima. Turistički vodiči su bili gotovo bez posla, a turistički transport je pretrpio nagli pad.

Ali koja su očekivanja i izazovi u ovoj turističkoj sezoni?

Vakcinacijom stanovništva Albanija je dobro reagovala u suočavanju sa Covidom i zajedno sa Islandom je među zemljama s najboljim tempom u Evropi.

Ublažavanje mjera, olakšavanje uslova za ulazak u Albaniju i smanjenje broja zaraženih počeli su davati nadu albanskoj turističkoj industriji. Prvi događaji sa masovnim okupljanjima počeli su da se organizuju na albanskoj obali, stvarajući osjećaj da se zemlja vraća u atmosferu prije pandemije. Dešavanja na otvorenom nastavljena su u Draču, ulice albanskih nizija trpe uobičajen saobraćaj za period priliva turista, mnogi autobusi sa Kosova dolaze   organizovano i, malo po malo, „Vavilon“ stranih jezika sporadično se može čuti u albanskim odmaralištima u kojima se prošle godine govorio samo albanski.

Šengjin je sezonu otvorio Međunarodnim festivalom elektronske muzike „Unum“, prvim te vrste u Evropi od početka pandemije.

Prve ture iz Ukrajine i Bjelorusije već su počele da pristižu u Albaniju, a i „omiljeni turisti“, Poljaci i Česi, slijede isti trend.

Air Albania je najavila letove po niskim cijenama, počevši od 10 eura iz Kukeša. Albanija je sa svoje strane preduzela korake da odgovori na nove izazove koje je donijela pandemija. Pored vakcinacije radnika turističke industrije, albanske vlasti uspostavile su posebnu radnu grupu za rješavanje pandemijskih problema kako tokom ljeta ne bi bilo iznenađenja. Cilj je turistička sezona „bez Covid-a“. Ne postoje posebni kriterijumi za putovanje u Albaniju, nije potreban karantin ni bilo koji drugi dokument koji dokazuje da ste prošli ili da prolazite Covid.

Ali ne zavisi sve od Albanije!

Pravila zemalja Evropske unije određuju „sudbinu“ albanskog turizma ove godine. Zbog različitog nivoa zaraze, mnoge evropske zemlje imaju drugačiju situaciju u odnosu na Albaniju, zbog čega još uvijek nisu ublažile mjere.

U većini zemalja EU povratak s putovanja u inostranstvo nužno zahtijeva niz procedura, uključujući i karantin, što značajno demotiviše putovanje u inostranstvo, samim tim i u Albaniju.

Nedavna odluka Evropske unije da ukine ograničenja putovanja za putnike iz osam zemalja, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, odgovara na jedno od najvećih pitanja koja su imali turistički operateri. Ova odluka omogućava turistima iz zemalja Evropske unije da dođu u Albaniju. Takva  odluka bi bila dobrodošla i ranije, kako bi se omogućile rezervacije i planiranje putovanja. Uprkos ublažavanju mjera koje dolaze iz EU, države članice mogu postaviti svoja jedinstvena pravila u zavisnosti od pandemijske situacije koju imaju. Ali, na samom početku sezone čini se da su stvoreni preduslovi da bude bolja od prošlogodišnje…

 

Vladimir Prenga direktor je turističke agencije u Albaniji koja je na turističkom tržištu već 12 godina