Kako da budemo najbolji, kako da nas okolina podržava, kako da budemo inovativni i kako da ostvarimo partnerstva? Na kraju, kako svi bolje od toga da živimo?

Dr Valentina Ivanić

 Kako bi to izgledalo kada bismo pravili Strategiju pametne specijalizacije za Zapadni Balkan? Koje su naše prednosti, snage, koje su nam slabosti, kako da razvijamo naše snage, kako da budemo najbolji, kako da nas okolina podržava, kako da budemo inovativni i kako da ostvarimo partnerstva? Na kraju, kako svi bolje od toga da živimo?

Korak 1: Zamisli da si u nečemu dobar! „Gorski vijenac“ – Petar II Petrović Njegoš

Prvi korak u pametnoj specijalizaciji je poput postavljanja temelja za planine. Moramo pažljivo analizirati svoje resurse i snage, kao što je Njegoš analizirao un svom „Gorskom vijencu“. Možda smo i spremni da identifikujemo tabue kao u filmu „Virdžina“ (Režija: Srđan Karanović, Srbija). Film „Virdžina“ prikazuje zajednicu koja se suočava sa izazovima i tabu temama, ali na kraju podržava promene.

Korak 2: Zamisli da praviš plan kako da razviješ svoju veštinu! „U suton“ – Mak Dizdar

Slično pesmi „U suton“ Mak Dizdar, drugi korak podrazumeva razvoj planova za budućnost, gde moramo razmisliti o sutonu kako bismo svetlo zore dočekali spremni. Ili kao  „Kod amidže Idriza“ (Režija: Pjer Žalica, Bosna i Hercegovina), gde film govori o vrednosti zajedničkog rada i solidarnosti. To odražava drugi korak pametne specijalizacije, razvoj planova i strategija.

Korak 3: Zamisli da želiš biti najbolji! „Kad ti majka nagovori“ – Tin Ujević

Ovaj korak naglašava važnost izbora. Kao što pesma govori o majčinim savetima, tako i u pametnoj specijalizaciji biramo sektore u kojima možemo najviše napredovati. „Underground“ (Režija: Emir Kusturica, Srbija): Kao što se u filmu „Underground“ likovi povlače u podzemlje tokom ratnih vremena, tako i pametna specijalizacija podrazumeva fokusiranje na određene sektore gde zemlja ima konkurentske prednosti, da bi zarobljini u podzemlju iz njega izronili.

Korak 4: Zamisli da te svi oko tebe podržavaju u tome da budeš najbolji!

Ivo Andrić  (Bosna i Hercegovina): „Uveče kad se smiri i zamrači grad, onda dođe majka i legne kraj tvog kreveta.“ Nikola Tesla o majci: „Kada sam bio dete, majka mi je čitala priče i bajke, što mi je razvilo maštovitost i ljubav prema knjigama. Zbog nje sam postao veliki zaljubljenik u čitanje.“

Korak 5: Zamisli da to što radiš ne može niko da kopira!

„Na Drini ćuprija“ Ive Andrića, prati gradnju mosta na Drini, unazad vekovima, ističući potrebu za inovacijama u inženjeringu i kulturi. „Pre kiše“ (Režija: Milčo Mančevski, Severna Makedonija): ilustruje potrebu za prepoznavanjem kulturne raznolikosti i različitih perspektiva. Kroz pametnu specijalizaciju, region Zapadnog Balkana može bolje razumeti svoje jedinstvene karakteristike i resurse.

Korak 6: Zamisli da svet u kome živiš, ne može bez toga što stvaraš!

Kao u filmu „Ničija zemlja“ (Režija: Danis Tanović, Bosna i Hercegovina), koji ilustruje važnost saradnje i rešavanja problema zajedno. Pametna specijalizacija podrazumeva partnerstva i saradnju kako bi se ostvarili ciljevi koje smo zacrtali. Ne možemo bez saradnje.

 

Dr Valentina Ivanić, naučna saradnica na Ekonomskom institutu, Beograd