Na našim putovanjima važno je voditi računa o četiri P: pasoš, punjač, pare i polisa osiguranja. Danas, 2021. godine dodajemo na tu listu još jedno slovo P koje predstavlja PCR test.

Tamara Španović & Miloš Ivanović

Kada smo pre tačno godinu dana rančeve pakovali za našu novu backpack.me avanturu po Izraelu i Palestini, nismo ni slutili da će to biti naše poslednje putovanje bez zaštitnih maski, strogih pravila, mnogo propratne papirologije i konstantne neizvesnosti.

Sa pojavom virusa korona u svetu dolazi do velikih promena, kako u obavljanju svakodnevnih obaveza tako i u načinu putovanja. Odlazak na put postaje luksuz manjine i pravi izazov, a organizacija istog biva skoro nemoguća usled velikog broja otkazanih letova, zatvaranja granica i nepobedivih pravila protiv suzbijanja gore pomenutog virusa.

Let avionom više nije ni nalik onom na kakav smo navikli. Već u aprilu i maju prošle godine, aviokompanije i hoteli se suočavaju sa krizom neviđenih razmera. Jedna od vodećih aviokompanija na svetu, Emirates, je početkom maja 2020. godine najavila otpuštanje preko 30.000 zaposlenih i time ozvaničila početak brojnih ušteda u velikim kompanijama direktno zavisnim od turizma.

U novonastalim okolnostima, avio kompanije bivaju primorane da refundiraju novac za sve otkazane letove, kao i da u  potpunosti promene način poslovanja. Do pre svega godinu dana je bilo nezamislivo kupiti avio kartu i promeniti datum putovanja, ime putnika i uslove samog puta bez surovo visokih penala. Danas, postoje mnoge aviokompanije koje nude promenu datuma kao standardnu, besplatnu opciju i na taj način pokazuju fleksibilnost i spremnost da bar u nekoj meri izađu u susret svojim putnicima.

Uz to, pokušaj unifikacije politike tranzita unutar EU predstavlja olakšanje za brojne putnike koji su se u ovom trenutku odvažili na daleka i prekookeanska putovanja.

Takođe, hoteli i ugostiteljski objekti u potpunosti menjaju svoju operativnu strategiju. U mnogim zemljama restorani rade sa 30% kapaciteta ili su u potpunosti zatvoreni, dok hoteli i smeštaji za turiste nude besplatne obroke, pristupačne cene noćenja kao i promenu datuma bez finansijskih penala.

Osim novih pravila kada su putovanja u pitanju, poput obaveznog nošenja zaštitne maske, držanja distance kao i  ograničenog kretanja, suočavamo se i sa novim putnim aksesoarima. Kroz šalu uvek govorimo da je na našim putovanjima važno voditi računa o 4 važna slova P: pasoš, punjač, pare i polisa osiguranja. Danas, 2021. godine dodajemo na tu listu još jedno slovo P koje predstavlja PCR test – uslov za ulazak u većinu zemalja sveta. Cena jednog PCR testa u Republici Srbiji iznosi 9.000 rsd. Složićete se, znatno utiče na sam budžet Vašeg planiranog putovanja.

I kada pomislimo da su sve prepreke iza nas i da smo konačno spremni za nove avanture, pojavljuju se nezvanične informacije vezane za ”Covid pasoše”.  Trenutno nijedna zemlja sveta ne zahteva ”Covid pasoš” niti ima jasno definisanu determinaciju istog. Zanimljivost je da je Gruzija prva zemlja na svetu koja je zvanično saopštila da je uslov za ulazak u tu zemlju dozvoljen svim stranim državljanima uz propratnu dokumentaciju i potvrdu o primljenoj vakcini protiv virusa Covid19.

Postoje tendencije da kad ekonomija turizma jedne zemlje doživi krah, mere bivaju sve manje restriktivne. To možemo videti na brojnim primerima zemalja u čijem BDP-u turizam igra dominantnu ulogu (Grčka, Hrvatska, Crna Gora).

Postavlja se pitanje da li je to ovo nova normalnost? Da li će stvarno putovanja u budućnosti izgledati ovako?

Ne preostaje nam ništa drugo osim da strpljivo čekamo nove avanture a do tada vodimo računa kako o svom, tako i o zdravlju ljudi iz naše okoline.

 

Miloš Ivanović & Tamara Španović, dvoje mladih ljudi, koji već više od šest godina samostalno, bez posrednika realizuju svoja putovanja po svetu, po veoma pristupačnim cenama. Osnivači  “Backpack.me putovanja”.