Predsednik se od početka epidemije korone testirao 34 puta. Da, dobro ste pročitali.

Mi, lekari, možemo samo da gledamo kako ovaj brod ide u pogrešnom smeru i ćutimo. Navlačimo svoje skafandere i brinemo samo o ličnim sudbinama. Da li ćemo da preživimo i kako da sačuvamo svoje porodice.

Piše: dr Dejan Žujović

 

Predsednik moje zemlje je danas izdao saopštenje. Navodi činjenice da deli sudbinu naroda koji predvodi. Bez ikakvih povlastica. Magičnih lekova. Da ga epidemija korone pogađa kao svakog drugog građanina. Ali predsednik ne pamti šta je dan ranije izjavio i po čemu se zaista razlikuje od svakog stanovnika Republike Srbije. Predsednik se od početka epidemije korone testirao 34 puta. Da dobro ste pročitali.

Epidemija ovog virusa je ogolila svaku slabost našeg društva. Sada je svakome jasno da ovaj posao ne mogu da iznesu politizirani stručnjaci, loši studenti medicine, političari. Pokazala je apsolutnu nespremnost zdravstvenog sistema za takvu pojavu. Pokazala je prostorne, kadrovske, ali i manjkavosti u broju neophodnih aparata, testova, kao i lekova. Epidemija je pokazala spremnost vlasti da manipuliše zvaničnim podacima u cilju političke koristi.

Mi i kao društvo smo pali na ispitu. Tolerišmo neodgovorne pojedince, dajemo prostor svojih stranica na društvenim mrežama raznim teorijama zavere. Dobar deo našeg društva je čvrsto verovao da ukoliko pobedi gospodin Tramp, da će korona volšebno nestati. Da nas truju sarinom ili ricinom. Da lekari ubijaju pacijente upotrebom ventilatora/respiratora. Nismo pokazali trunku solidarnosti, jedinstvenosti, koja je bila tako neophodna.

Nije bilo ni saradnje sa susedima. Tokom čitave epidemije stručni timovi zemalja Zapadnog Balkana se nisu ni jednom sastali, razmenili informacije, probali koordinisanim postupcima da ublaže posledice. Poput nedorasle dece smo se utrkivali u tome ko je uspešniji, svako na svojoj lađi do pola potopljenoj morskom vodom.

Epidemija je ogolila i nesvrsishodnost bilo kog stručnog zdravstvenog udruženja u ovoj zemlji. Od marta ove godine, ni jedno nije objavilo bilo kakvo saopštenje, dalo sugestiju ili kritiku na rad Kriznog štaba. Mi, lekari, možemo samo da gledamo kako ovaj brod ide u pogrešnom smeru i ćutimo. Navlačimo svoje skafandere i brinemo samo o ličnim sudbinama. Da li ćemo da preživimo i kako da sačuvamo svoje porodice. U isto vreme nevidljivi autoritet šapuće da se ne rade kontrolni PCR testovi. Nabavna cena jednog testa je oko 20 evra i neuporedivno je niža od troškova jednog bolničkog dana. Koliko lekara je podiglo glas protiv ove preporuke? Koliko lekara insistira na kontroli kontakata? Mi ovu borbu ne možemo da dobijemo bez ozbiljnog epidemiološkog angažovanja, pa makar angažovali nemedicinske volontere. Ova bitka se ne dobija u bolničkim sobama i sa ljudima na ventilatorima. Ljudi u skafanderima su zaista naši heroji, ali to ne znači da ih treba iscrpljivati do kraja. Gospodo epidemiolozi, na vas je red. Kontrola samoizolacija i kontakata. Tačka.

Ova epidemija je pokazala svu nebrigu za naš zdravstveni sitem. Nemanje razvojnih planova, strategija. Izdatak populističkog davanja stotinu evra svakom punoletnom stanovniku ove zemlje višestruko nadmašuje godišnje ulaganje u zdravstveni sistem. Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je izjednačila doktore medicine sa šalterskim službenicama bilo koje opštinske uprave. A onda dolazi naplata. Onda vam obolele od covid-19 infekcije leče endokrinolozi, hirurzi, ortopedi, specijalizanti…

Nadam se, iskreno, da će ovo društvo u jednom momentu da iskaže ozbiljnost, da izvuče ispravne pouke iz ove situacije koja će jednom biti prošlost. Da shvati važnost zdravstvenog sistema kao zajedničkog, opšteg dobra, svakog pripadnika ove zajednice. Čuvajte se i ostanite zdravi!

 

Dr Dejan Žujović je pulmolog i načelnik Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu. On je i rekonvalescentod virusa kovid-19. Sa svog radnog mesta poslat je u Kovid bolnicu Kliničko-bolničkog centra Dragiša Mišović gde je zaražen koronom, sa kojom se izborio.