Ovaj rat ima veliki potencijal da ekonomski i politički utiče na budućnost Zapadnog Balkana. Zemlje su podijeljene oko osude Rusije i pridruživanja međunarodnim sankcijama. Ove razlike, ako se ne drže pod kontrolom, uticaće na trenutni status odnosa i ometati dosadašnji napredak.

 Sokol Dervišaj

 Rat u Ukrajini je savršen dokaz da se istorija ponovila i da je sukob civilizacija jači. Pokušaj ruske invazije na Ukrajinu je rat iz udžbenika protiv suverene nacije koji pokreće ambiciozni susjed iz jasnih političkih motiva. Opravdanja su lažna. Uvjerenja i pohlepa dominiraju iracionalnim stavom Rusije koji prijeti međunarodnom miru i poretku.

Slobodna nacija se hrabro bori za opstanak i sopstvene izbore. Ti izbori podrazumijevaju evropski put, njegove vrijednosti demokratije, slobodne tržišne ekonomije, građanskih sloboda, ljudskih prava, pravde i prosperiteta. Oni uključuju i NATO, i ono što predstavlja – savez slobode, mira i sigurnosti. Ipak, kada je u pitanju ukrajinska kriza, Evropa je podbacila. Ukrajinci preživljavaju noćnu moru, a ne čudo.

Odgovor na pitanje ko je promašio je jednostavan: svi. Ali oni koji su dali obećanja, nisu ih ispunili. Proračunati i kratkoročni interesi su prevladali dugoročne strateške izbore. Posredovani mir mogao bi dovesti do kraja ukrajinsku kratkotrajnu zapadnu putanju. Svjetska istorija će ponovo da otvori stare školske knjige pregovora i kompromisa o oblastima uticaja, geografiji, teritoriji, resursima, strateškom pristupu itd. Ukrajinci su već odustali od NATO ambicija i imaju neke nejasne nade za članstvo u EU, za ono što ostane od Ukrajine nakon ovog rata.

Svjetski poredak je doveden u pitanje i novi hladni rat je pred našim vratima. Život više neće biti isti. Globalizacija će biti pogođena i strogi nacionalni interesi će ponovo preuzeti primat u svjetskoj ekonomiji i diplomatiji. Granice će diktirati budućnost. Evropa je pogođena zbog prethodnih godina oklijevanja pred proširenjem i sadašnjom povećanom potražnjom. Zemlje će trošiti više na odbranu, a na pomolu je obnovljeni Transatlantski trgovinski sporazum.

Za ljude Zapadnog Balkana, nekada regiona bureta baruta, sjećanja na rat iz 90-ih su živa. Nakon godina borbe za izlječenje i pomirenje, oni i dalje kucaju na vrata EU. Zamor obećane zemlje podstiče rastuće tenzije. Česte su zloćudne intervencije sa velikim potencijalom za destabilizaciju. Rusija se pokazala kao jedna od njih. Crna Gora, članica NATO-a i kandidat za EU, bori se da zadrži svoj identitet i tempo demokratizacije. Kosovo i Srbija su izgubljene u pregovorima, pri čemu dvosmisleni stav Srbije izbjegava usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, čak i u njenoj naprednoj fazi pregovora o pristupanju EU.

Bosna i Hercegovina je na ivici propasti kao država s posljednjom prijetnjom da se tamošnji događaji tiču Moskve. Sjeverna Makedonija je ponovo zarobljena u još jednom istorijskom sporu oko identiteta i jezika. Albanija još čeka da Bugarska odluči. Brisel posmatra. Odluka je odgođena. Povjerenje javnosti u proces je poljuljano, izazivajući nevjericu. Nejasna perspektiva nije dovoljna.

Ukrajina je snažna poruka. Ovaj rat ima veliki potencijal da ekonomski i politički utiče na budućnost ZB. Zemlje su podijeljene oko osude Rusije i pridruživanja međunarodnim sankcijama. Ove razlike, ako se ne drže pod kontrolom, uticaće na trenutni status odnosa i ometati dosadašnji napredak.

Regionalna saradnja i pomirenje gube zamah. Javne debate protiv i za podršku ovom ratu su sve veći problem. Političari u zemljama s bliskim vezama sa Rusijom moraju biti upozoreni i pažljivo posmatrani.

Krajnje je vrijeme da evropski lideri djeluju i donose hrabre odluke. EU mora da bude odredište za sve te dokazano čvrste i stabilne saveznike, a ne samo perspektiva. Vrijednosti i inkluzija moraju prevladati nad predrasudama i kalkulacijama. Ukrajina je izgubljena prilika. Zapadni Balkan može biti sljedeći. SAD i EU moraju blisko sarađivati ​​sa etabliranim NATO partnerima na Zapadnom Balkanu kako bi spriječili dalje pogoršanje.

 

Sokol Dervišaj je stručnjak za međunarodne i bezbjednosne poslove