Kako je jedinstvena ideja mlade dame iz Sjeverne Makedonije postala jako uspješna.

 Sofija Dačeva

 Ja sam 27-godišnja preduzetnica i osnivačica tri kompanije, dvije u Sjevernoj Makedoniji i jedne u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moje firme se specijalizuju za razvoj inovativnih tehnoloških procesa u industriji hrane i pića, koji će našim kupcima donijeti neku novu vrijednost i imati pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Moja prva kompanija Matryoshka osnovana je prije pet godina i specijalizuje se u proizvodnji sladoleda od vina (nazvali smo ga WICE). Iako se ideja kombinovanja vina i sladoleda čini privlačnom, proces je vrlo složen. Glavni razlog je razlika u tačkama zamrzavanja – kod vina može doseći i do -18 ℃, dok se sladoled smrzava na 0 ℃.

Postala sam opsjednuta idejom pravljenja sladoleda od vina kada sam bila na završnoj godini univerziteta u Londonu. Tada sam završavala osnovne studije iz finansije i preduzetništva, i već sam imala ponudu za posao u sektoru finansija. Međutim, oduvijek sam imala strast prema prehrambenoj industriji i stvaranju novih proizvoda pa sam, kada sam došla na ideju o sladoledu od vina Google pretragom shvatila da na tržištu ne postoji ništa slično. Jedini sladoled od vina koji je do tada postojao bio je sladoled sa “infuzijom”, gdje se ukus i miris vina zadržavaju unutar sladoleda, ali većina alkohola zapravo ispari.

Vjerovala sam da će, ako uspijem razviti model sladoleda koji zapravo održava sadržaj alkohola u sebi, to imati potencijal da “prodrma” industriju sladoleda i stvori novi oblik konzumacije vina. 2017. godine sam upisala Univerzitet Warwick, specijalizujući se u inovacijama i preduzetništvu. Tamo sam uspjela da odobrim dokaz koncepta i ubrzo smo testirali sladoled na kampusu i pobjeđivali na takmičenjima.

Nakon što sam magistrirala, odlučila sam da se vratim u Sjevernu Makedoniju i ovdje pokrenem liniju proizvodnje. 2018. Godine uspjela sam da osiguram svoj prvi grant od Fonda za inovacije i tehnološki razvoj koji je predstavljao odskočnu dasku za prelazak WICE-a u fazu predkomercijalizacije. U tom trenutku smo napravili jednu čašu od 180 ml WICE-a koja bi mogla imati isti efekat kao ispijanje čaše vina. Od 2018. start-up ekosistem u Sjevernoj Makedoniji počeo je snažno da se razvija i bilo je mnogo novih mogućnosti za mala i srednja preduzeća, među kojima su i akceleratori koji su nudili ulaganja. 2020. godine dobila sam prvu rundu ulaganja od X-Factor Accelerator-a koja mi je pomogla da izgradim punu liniju proizvodnje za sladoled od vina. Iste godine sam otvorila granu kompanije u Velikoj Britaniji, zbog interesa velikog lanca supermarketa za prodaju WICE -a u Engleskoj. Očekujemo i da ćemo početi prodavati WICE u Tinexu u februaru 2022.

Moja druga kompanija, WISE Group, osnovana je slučajno i nisam ni planirala da ovaj proizvod stigne ovako daleko. 2019. Godine sam bila u posjeti jednoj lokalnoj vinariji u S. Makedoniji i otkrila kominu grožđa. Bila sam šokirana kada sam vidjela kolike količine komine grožđa se bacaju na deponije. Uzela sam mali uzorak i probala da ga stavim u vinski sladoled. Nakon što sam dobila rezultate analize, shvatila sam da je komina grožđa veoma bogata antioksidansima, dijetalnim vlaknima, vitaminima – sve je veoma dobro po zdravlje. Nekoliko mjeseci kasnije razvili smo multifunkcionalni aditiv za kominu grožđa. Ovaj aditiv ima ulogu dijetetskih vlakana, antioksidansa i prirodnog sastojka prehrambene boje, i planiramo ga prodavati proizvođačima hrane. Proizvođači hrane trenutno koriste tri različita aditiva kako bi ove karakteristike dobili u svom finalnom proizvodu, dok će aditiv WISE predstavljati jedan proizvod sa 3 funkcionalnosti, ponuđen po isplativoj cijeni.

Naš cilj za sljedeću godinu je da dođemo do faze komercijalizacije oba proizvoda i postanemo internacionalni brend, a istovremeno ostanemo fokusirani na održivi razvoj, jer imamo samo jednu planetu i svi moramo raditi na njenoj zaštiti.

 

Sofija Daceva, Osnivačica i direktorica “Matryoshke”