Sve dok političke elite na Kosovu i u Srbiji budu težile samo održavanju vlasti, a ne razvoju država, etno – nacionalistički ekstremizam ili elementi ekstremne desnice biće prisutni i aktivni u našim zemljama.

Skender Perteši

Danas se svijet suočava sa sve većim bezbjednosnim prijetnjama i rizicima. Ratovi na Bliskom istoku, ekonomska stagnacija, nezaposlenost, nedostatak perspektive za mlade i ilegalne migracije dovele su do sve većeg nezadovoljstva prema trenutnom političkom establišmentu u mnogim zemljama. Sve ovo je takođe dovelo do jačanja ekstremnih političkih pokreta različitih oblika, posebno partija radikalne desnice i ljevice. Uspon krajnje desnice i različitih radikalnih pokreta širom svijeta potpomognut je terorizmom i nasilnim islamskim pokretima koji je rezultirao talasom terorističkih napada širom svijeta.

Danas su najopasniji oblici terorizma i nasilnog ekstremizma oni koji su motivisani ekstremno desničarskim pokretima, gdje različiti pojedinci ili organizacije vrše terorističke napade, sijući smrt.

Ove grupe su obično motivisane radikalnim elementima ekstremne desnice ili čak bijelih supremacista, zbog njihovih narativa ili pristupa temama kao što su: ilegalne migracije, izbjeglice, migrantska prava i slično.

Etno – nacionalistički ekstremizam ili radikalni elementi ekstremne desnice takođe su prisutni u regionu Balkana. Zbog sukoba od 1990-1999.  u bivšim jugoslovenskim zemljama, kao i zbog pogrešnog odnosa prema ratnim zločinima i reparacijama, posebno onim u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, otežan je proces pomirenja među zemljama Balkana. Ova neslaganja u našem regionu koja idu na štetu svim stranama, održavana su dugo ekstremnim nacionalističkim osjećanjima između naroda Balkana, kojim se povećava mržnja među narodima, naročito između Albanaca i Srba.

Političke elite na Kosovu i u Srbiji do sada nisu uspjele da odgovore na osnovne izazove sa kojima se suočavaju građani, a to su: borba protiv kriminala i korupcije, jačanje vladavine prava, otvaranje mogućnosti zaposlenja, pružanje stručnog obrazovanja i kvalitetne zdravstvene usluge. Ne baveći se osnovnim problemima građana, vlade obje države izmišljaju krize koristeći nacionalizam kao svoje najjače oružje, kako bi skrenule pažnju sa svojih neuspjeha. Stalni diskurs političkih elita o nacionalizmu, ratu, kao i njihova zloupotreba, doveli su do jačanja mržnje između Srba i Albanaca, najbrojnijih naroda u regionu.

Sve dok političke elite na Kosovu i u Srbiji budu težile samo održavanju vlasti, a ne napretku država, etno – nacionalistički ekstremizam ili elementi ekstremne desnice biće prisutni i aktivni u našim zemljama.

Vlade obje zemlje treba ozbiljno da se pozabave neslaganjima i izazovima između dva naroda i dvije države, što bi podrazumijevalo rješavanje problema nestalih, plaćanje ratne odštete, traženje oproštaja i prepoznavanje strana u sukobu, što je preduslov pomirenja između dva naroda koji su predugo u sukobu. Ovo bi bio najbolji način da se spriječi širenje etno-nacionalističkog ekstremizma, kao i drugih oblika ekstremizma koji su se u prošlosti pokazali veoma opasnim, posebno za balkanske zemlje.

 

Skender Perteši radi kao istraživač u KCSS, šef je programa za suzbijanje i sprječavanje nasilnog ekstremizma