Najveći izazov je borba protiv korupcije i vjera u ljudski moral, podrška i ohrabrenje za pravedne i poštene ljude.

 Šerif Bundo

Albanija je nedavno otvorila pregovore za proces članstva u EU. Međutim, početak procesa stavlja našu zemlju pred još suptilnije izazove od političke odluke da se on pokrene. U nastavku slijede neki od problema koje treba da riješimo.

Prvo, to je izazov da prevaziđemo sebe, izazov da prihvatimo druge kao naše partnere, izazov da budemo spremni da damo i postignemo konsenzus, da sarađujemo u grupi sa drugim državama, za razliku od prethodne istorije privremenih saveza. Evropska unija je zajednica u kojoj je status svake zemlje jednak statusu drugih država, bez obzira na kriterijume odlučivanja koji poštuju stanovništvo i ulogu svake zemlje u bruto domaćem proizvodu EU.

Izazov poštovanja različitih kultura i suživota zajednica u harmoniji. Tokom vjekova Albanci nisu osvajali, nisu napadali druge, i prećutno su prihvatali odluke velikih sila. Ali to zahtjeva spremost stvaranja bratske klime sa svim manjinama i napuštanje nacionalizama.

Izazov poštovanja institucija i vraćanja povjerenja javnosti u njih. Od slijepe potčinjenosti državi punih 50 godina, stanovništvo je dug period provelo u svojevrsnoj anarhiji koja je podsticala bespravnu gradnju, političke privatizacije, neracionalno rasipanje zemljišta i druge pojave koje skupo koštaju albansku privredu i društvo. Vjerovanje u slobodno glasanje kao vrhovnu instituciju i neprikosnovenost glasa.

Izazov vraćanja ljudi na posao, podržavajući dobrobit metaliteta rada kao životnog stila. Izazov brige za životnu sredinu, napuštanje dvostrukih standarda, različitosti iznutra i spolja, briga o porodicama, zapuštenim javnim prostorima… Mi smo na ivici nepovratnog uništenja životne sredine i strašnog zagađenja.

Pomoć za ekonomski razvoj, uključujući promovisanje slobodne inicijative, poštovanje preduzetništva i napuštanje prakse vraćanja biznisa kao satelita vlasti. Jednakost pred zakonom i borba protiv klijentelizma.

Najveći izazov je borba protiv korupcije i vjera u ljudski moral. Podrška i ohrabrenje za pravedne i poštene ljude.

Izazov odvajanja administracije od politike, okončanje njene zloupotrebe, čak i kriminalnog tretmana, prakse koja se nastavlja i nakon 30 godina demokratije.

Izazov profesionalnog i nezavisnog pravosuđa. Iznad svega, pravda treba da vrati izgubljeno povjerenje da je zaista sposobna da bude pravedna. Reforma pravosuđa započeta 2016. godine još uvijek ne donosi plodove koje očekuje albansko društvo.

Izazov drugačije kulture u javnim službama, obrazovanju, zdravstvu, napuštanje formalizma, prosječnosti i promovisanje kvalifikovanih stručnjaka. Jaka kontrola nad korisnicima javnih sredstava.

Izazov zajedničke odgovornosti koji proizilazi iz suživota zajednice. Treba podsticati kulturu lokalnih i nacionalnih referenduma o vitalno važnim pitanjima, gdje pojedinac daje direktan doprinos i osjeća se uvaženo.

Podrška i stvaranje građanskog društva, istinski emancipovanog, impozantnog, uticajnog, sa snažnim glasom.

Izazov obuzdavanja imigracije i brzog, vještačkog starenja stanovništva zbog jake i produžene imigracije.

Izazov je da se revitalizuju sela i integrišu u tržište, da se spriječi masovna depopulizacija praćena ekstremnim društvenim i ekonomskim pojavama i   osiromašenjem stanovništva koje je prisiljeno da ostane na selu.

 

Šerif Bundo,  profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tirani, bivši političar