Vlasnici industrije su međunarodne korporacije, a državnim termoelektranama upravlja politika. I jedni i drugi koriste neznanje, strah i nepovjerenje kako bi zadržali postojeće stanje.  

Samir Lemeš

Zenica, stoljetni centar crne metalurgije, bori se s problemom industrijskog zagađenja već decenijama. Prva mjerenja zagađenosti zraka u Bosni i Hercegovini vršena su upravo u Zenici, još 1954. godine. Nakon privatizacije željezare, kad se pokazalo da obećanja novog vlasnika o investicijama u smanjenje zagađenja neće tako brzo biti realizovana, nastala je lokalna organizacija – Eko forum Zenica, kao izraz želje građana da se vrši sistematski pritisak na korporaciju i na organe vlasti.

Broj dana s prosječnim koncentracijama sumpor dioksida iznad dozvoljene granice znao je biti i preko 250 dana tokom godine, a ta granica ne bi se smjela preći više od tri dana godišnje. Satne koncentracije SO2 bile su i po 1.400 mikrograma po kubnom metru. Pored SO2, zrak u Zenici zagađen je i česticama prašine i organskim polutantima poput benzena, ali nije bilo odgovarajuće reakcije vlasti da se stanje popravi.

Brojnim akcijama, od kojih je najzapaženija organizacija protesta 2012. godine, kada su hiljade Zeničana na ulicama tražile čist zrak, Eko forum je pokušavao natjerati federalnu, kantonalnu i lokalnu vlast da zaštite zdravlje građana.

Učešćem u procesu izdavanja okolinskih dozvola, pritiskom na inspekciju i ministarstva, brojnim sastancima i medijskim kampanjama nisu postignuti željeni rezultati. Preko pet godina trajale su istrage tužilaštava protiv najvećih zagađivača i institucija po krivičnim prijavama koje je podnio Eko forum, ali krivci za zagađen zrak, vodu i tlo nisu odgovarali pred pravosuđem jer „nije bilo dovoljno dokaza“, „nije bilo umišljaja“ i „kod okrivljenih nije postojala svijest o protivpravnosti postupanja“, kako je svoje odluke opravdalo tužilaštvo.

Međutim, pritisci ipak nisu bili uzaludni. Iako s velikim zakašnjenjem, postavljeni su filteri na pogone visoke peći i aglomeracije, počela je ugradnja filtera na čeličanu i izgradnja nove toplane, čime je broj dana s prekomjernim zagađenjem zraka prepolovljen.

Tokom 2019. godine Zenica je „samo“ 117 dana imala dnevne prosjeke SO2 iznad dozvoljene granice. To je još uvijek daleko od čarobne granice – tri dana godišnje s prekoračenjima, ali ni to se sigurno ne bi desilo da nije bilo decenije uporne i dosljedne borbe Eko foruma.

Pored borbe za čist zrak u Zenici, Eko forum je širio mrežu organizacija koje se bore za zaštitu životne sredine, inicirajući ili učestvujući u brojnim nacionalnim i regionalnim akcijama. Posljednja takva akcija jeste kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist zrak“.

Balkan je odavno sintagma za sukobe i nerazumijevanje. Mi ovom kampanjom želimo promijeniti tu percepciju, jer Balkan može biti primjer saradnje i solidarnosti, ukoliko se prevaziđu predrasude i pobijede korupcija i pohlepa. Najveći zagađivači zraka ne poznaju granice; vlasnici industrije su međunarodne korporacije, a državnim termoelektranama upravlja politika. I jedni i drugi koriste neznanje, strah i nepovjerenje kako bi zadržali postojeće stanje.

Kroz ovu kampanju želimo širiti informacije, dobre ideje i pozitivna iskustva, a prevazići podjele i predrasude. Balkan je mali prostor, s ograničenim kapacitetima i zato moramo ujediniti progresivne snage kako bismo pokazali da ne moramo uvijek biti na vrhu top lista zagađenja, korupcije i neznanja.

Rješenja postoje i moramo zajedno djelovati ka donosiocima odluka da dobra iskustva primijene i kod nas i tako sačuvaju zdravlje stanovništva.

 

Samir Lemeš, vanredni profesor Univerziteta u Zenici za oblast mjerne tehnike i računarskih simulacija, dugogodišnji aktivista nevladine organizacije „Eko forum Zenica“, dobitnik nagrade „Šampion zaštite prirode“ BiH Green Awards 2018.