I pored galame koju izaziva tema zaštite životne sredine, ne radi se toliko na regulisanju i integrisanju ovog procesa u rutinu svakog građanina.

Rinese Koca

Zakon o zaštiti životne sredine nudi kvalitetnu i lako pristupačnu strategiju očuvanja životne sredine u kojoj živimo. I pored galame koju izaziva tema zaštite životne sredine, ne radi se toliko na regulisanju i integrisanju ovog procesa u rutinu svakog građanina. Ako bismo ocjenili svijest građana od jedan do deset, ona bi dostigla solidnu sedmicu, ali ako govorimo o njihovom djelovanju u ovoj oblasti, moralo bi se učiniti mnogo više. Sada živimo u najboljem vremenu čovječanstva koje ima cijeli svijet na dohvat ruke samo jednim klikom. Uprkos prednostima koje nam se nude, inicijativa da implementiramo stvari za koje znamo da ih moramo primijeniti za budućnost u kojoj možemo opstati, nije toliko naglašena.

Neki od glavnih problema građana u vezi sa zagađenjem životne sredine su: potrošnja proizvoda, nekontrolisana upotreba vode i neplaćanje takvog otpada i zagađenja. Smatra se da je upravljanje takvim pojavama teško, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou.

Jedna od najefikasnijih strategija zaštite od zagađenja je reciklaža, jednostavan proces koji bi trebalo da postane svakodnevno pravilo u našim domovima. Kao rezultat toga, među prvim mjerama koje se moraju poduzeti je donošenje i primjena određenih propisa od strane vlade kako bi se podigla svijest i djelovanje građana u pogledu reciklaže, što ovo pitanje čini još ozbiljnijim. I ne samo to, obavezna implementacija ovog procesa, posebno u kompanijama koje proizvode, a istovremeno praktikuju i masovno odlaganje svog otpada.

Da bi se došlo do tačke podizanja svijesti građana o zagađenju životne sredine i posljedicama koje se mogu vidjeti u budućnosti, potrebno je od djetinjstva njegovati osnovnu kulturu i obrazovanje među građanima i temeljno stvoriti uvjerenje da moramo biti sasvim jasni i direktni u pogledu osjetljivih pitanja.

Da bismo imali uspjeha na ovom polju, adekvatne institucije i građani uopšte, treba da nastave da dižu glas o pitanjima koja ne zahtevaju toliko vremena ili posvećenosti, već samo želju da zaštitimo planetu na kojoj živimo. Razvijati mentalitet i djelovanje na ovom polju ne znači okupiti stotinu ljudi i protestovati, dovoljno je da svako od njih zna odgovornost koja mu pripada i da obavlja dužnost svjesnog građanina.