U radionici porodice Bokovac u Baru nastaju drveni brodovi koji izazivaju divljenje nautičara širom svijeta.

 Radomir Petrić

-To nije samo posao, već i ljubav. Usađeno je to u mene od malih nogu, druge stvari ne bih mogao raditi. Ovako Nenad Bokovac (53) iz Bara opisuje svoju profesiju.

Nenad je kalafat – istovremeno i preduzetnik i zanatlija i umjetnik. Servisira i gradi drvene brodove već decenijama. Njegovi čamci danas plove u Holandiji, Italiji, Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima …

– Kalafat  je  majstor  koji zabija kudelju  između dasaka barke. Drvo se na temperaturi rasuši,  kad je vlaga-stisne, za to su potrebni posebni majstori brodogradnje.

Ne kažu Hrvati džabe da je nakon gradnje katedrale  najkompleksniji posao brod, jer je svaki njegov dio bitan,  ako izostavite jednu od tih 50-ak stavki, brod na moru trpi.

„Kalafatska radionica Bokovac“  u strukovnim krugovima globalno je poznata. Skoro 60 godina bitiše u baraci nadomak upravne zgrade Luke Bar.

– Moj otac Petar počeo je da kalafata 1965. Tada je ovdje bila ribarska zadruga, trebalo je popravljati te čamce. On je glavni meštar, dok je živ, ja mogu da budem samo šegrt, a ovdje sam otkako sam se rodio. Među prvim stvarima kojih se sjećam su drvene konstrukcije. Onda smo ih popravljali, sada ih gradimo – kaže Neno.

Na ovom „škveru“, nastaju drveni brodovi do 12 metara dužine, koji dizajnom  i plovnim karakteristikama izazivaju divljenje nautičara širom svijeta.

Tu je stvoren i prvi  brendirani finalni proizvod „Made in Montenegro“  izvezen u UAE – tri ojedrene barke, sve sa žigom „Kalafatska radionica Bokovac“, 11. maja 2018.  ispraćene su u flotu vladarske porodice  u Abu Dabiju.

– Zadivljeni su našim radovima,  to nam je velika čast i zadovoljstvo, postali smo planetarno poznati u svijetu male drvene gradnje. Dali su nam težak zadatak, da uradimo tri verzije jednog modela u dužinama  6,5m, 7,5m i 12 metara. Nazvali smo ih „Baranke“- dodaje Bokovac.

Posao Pera i Nena nema radnog vremena, „dođeš ujutro, pa do uveče, a ostaneš i uveče, nema ni subote ni nedjelje,  ne radimo samo kad je svetac“.

– Naš proizvod je brendiran, svi naši materijali su iz Crne Gore. Drvo je uglavnom  murva i mulika, ima i malo estetskih detalja od tikovine.

On i otac godišnje naprave od sedam do deset brodova, čak i kada nemaju toliko porudžbi,  jer se rutina mora održavati, „pauza čini da gubite simetriju“.

Alat kalafata  isti je kao i prije dva milenijuma. Naši domaćini kažu; “Tradicija se ne može  čuvati novotarijama“.

-To oduševljava goste iz inostranstva. Ključni su kazan za parenje daske i stege,  tu su još dlijeta, čekić i konop. Da se pitam, danas bih vratio pegulu, slična je katranu, ali, prirodni materijal. Ne idu zajedno tradicija i epoksid smola-zaključuje Bokovac.

Specifičnost barske „meštarije“ je u tome što Nenad , osim što gradi,  testira brodove, jer je vrstan jedriličar.

-Vrlo ćete teško naći nekoga da odradi apsolutno sve, od gradnje barke, preko njenog ojedravanja i ugradnje motora, pa do probe na moru. Dobijate gotov testirani proizvod, i još pet  modela  možete da izaberete – kaže u šali.

Čamci Bokovaca krase gatove Porto Montenegra u Tivtu. Dočekali su ih raširenih ruku, bili su im i estetski interesantni. Bojom “razbijaju” bjelinu ekskluzivne marine. U posljednjih deset godina brodovi Bokovaca nisu propustili nijednu regatu u Boki.

 

Radomir Petrić živi u Baru,  novinar po profesiji, vlasnik portala “Feral”