Britanski nedeljnik The Economist je u martu 2020. otkrio da 13% Amerikanaca vjeruju da je Covid-19 prevara, a 49% vjeruje da je pandemija izazvana vještačkim putem.

Piše: dr Kalina Grivčeva

Kao doktor i predsjednik Medicinske komore, svakodnevno sam upućena u iskustva i probleme sa kojima se suočavaju naše kolege.  Jasno je da borba protiv Covida-19 postaje sve teža i nepredvidivija. Jedan od razloga je nedisciplinovan i neodgovoran stav velikog broja građana prema svom zdravlju, ali i prema zdravlju ljudi sa kojima komuniciraju, iako najčešće upravo komuniciramo sa onima koje volimo.

Za neke, Covid-19 predstavlja kratku i blagu bolest, dok drugi pate od ozbiljnih simptoma i dugoročnih posljedica. Današnje brojke Covid-pozitivnih pacijenata su izuzetno zabrinjavajuće, pa je većina državnih zdravstvenih institucija pretvorena u Covid centre, sa skoro pa nedostatkom kreveta za nove pacijente.

Mi, doktori, se suočavamo sa izazovom. Bez obzira na sve, zalažemo se svaki dan i dajemo sve od sebe za zdravlje naših pacijenata. I kako broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata raste, tako raste i naše zalaganje za posao koji radimo. Posvećeniji smo, ne samo profesionalno, već i  u građenju obostrane iskrenosti i povjerenja sa našim pacijentima. Zajednički rad zdravstvenih radnika i kolega, na koji sam posebno ponosna, i dobra saradnja sa pacijentima, ključ su za poboljšanje pandemske situacije. Naravno, tu su sjajna iskustva sa pacijentima. Ali tu su i oni koji jednostavno ne slušaju savjete nadležnih i zdravstvenih radnika, koji se svode na poštovanje osnovnih mjera zaštite. Do sada smo se fokusirali na spasavanje života u toku pandemije, a sada nam je cilj da omogućimo zdravstvenu zaštitu, odnosno bolničke krevete za ogroman broj pacijenata.

Kako smo došli do ovoga? Da, tu su objektivni, stvarni razlozi za širenje bolesti, kao na primjer istovremeno djelovanje sezonskog gripa i Covida-19, prelazak u zatvorene prostore u odnosu na ljetnje aktivnosti, mutacija bolesti i slično. Ali neodgovornost, koja se ogleda u nepoštovanju preporuka, kao i veliki broj onih koji su skeptici po pitanju postojanja same pandemije – to su najveći neprijatelji nas zdravstvenih radnika.

Svjetska zdravstvena organizacija je aktivna u pobijanju mitova koji dovode do nevjerice u postojanje Covida-19. Britanski nedeljnik The Economist je u martu 2020. otkrio da 13% Amerikanaca vjeruju da je Covid-19 prevara, a 49% vjeruje da je pandemija izazvana vještačkim putem. Javne ličnosti su govorile o lažnom karakteru postojanja epidemije, što nije zaobišlo ni nas.

Psiholozi se već bave ovim fenomenom, i nadam se da će otkriti nove načine da se zaštitimo od laži, ne bi li pomogli širenju dezinformacija o korona virusu. A do tada, možemo samo da se nadamo da ćemo svi uložiti dodatni trud da pomognemo smanjenju broja zaraženih našim individualnim ponašanjem. Cilj nam je isti, da uspješno prebrodimo ovaj period. Vidjeli smo drugdje da je uspjeh moguć, ali ovo zahtijeva osviješćenost, disciplinu, i odgovornost.

 

Dr. Kalina Grivčeva Stardelova, predsjednica Ljekarske komore Sjeverne Makedonije