Teško je očekivati da se bilo kakvom kampanjom promocije vakcinacije može uticati na svijest naroda koji počiva na niskoj stopi visoko obrazovanih, sa znatnim brojem onih koji više vjeruju “žutoj štampi” nego struci.

Dr Nemanja Radojević

Kako je Konvencija o ljudskim pravima jasna, nametanje obavezne vakcinacije nije tema, niti može biti, makar ne u eksplicitnoj formi. I ovako se od kvazi-zaštitara, raznoraznih navodno ugroženih kategorija, prava i sličnog teško može disati. No, prisjećajući se pobjede provakserske politike u slučaju protiv države Češke, kada Evropski sud za ljudska prava nije našao povredu prava time što je država zabranila upis nevakcinisanog djetata u vrtić, naše vlasti napokon moraju u sebi spoznati hrabrost (ako je uopšte imaju) za punu i sveobuhvatnu primjenu COVID propusnica.

Naime, živjeći našu tužnu zbilju na začelju svega što je civilizovano, a jurišajući ka pročelju u svemu retrogradnom, zaostalom i lošem, čini se da je sve realnija ta pravno-medicinska doskočica za ovakvu situaciju – COVID propusnica za bilo kakav slobodniji oblik života u skorijoj budućnosti. A COVID propusnice su zapravo obavezna vakcinacija u rukavicama. No, da biste krenuli tim putem, osim što vlast mora biti hrabra i odgovorna, nikako ne smije biti populistička – jer u ovom momentu se ne može računati na kolektivnu svijest o društvenoj odgovornosti kada smo u biti veoma sebičan narod.

Dakle, „NE“ obaveznoj vakcinaciji, ali COVID propusnice za ulazak u javni prevoz, radnje, tržne centre, pijace, javne ustanove, sportske i kulturne događaje i sl, pa čak i za rad u javnom sektoru i državnoj upravi –  zapravo su vrlo jako „DA“ u obuzdavanju aktuelnog požara dominantno generisanog gotovo nikakvom primjenom epidemioloških mjera i mlakom razinom vakcinisanih.

Teško je očekivati da se bilo kakvom kampanjom promocije vakcinacije može uticati na svijest naroda koji počiva na niskoj stopi visoko obrazovanih, sa znatnim brojem onih koji više vjeruju “žutoj štampi” nego struci i koji su sa kritičkim mišljenjem na vi. Aktuelnih manje-više od 40-ak procenata vakcinisane odrasle populacije još je jedan pokazatelj našeg kaskanja za razvijenim svijetom koje nas u ovom ratu sa koronom još jednom skupo košta.

 

Nemanja Radojević, specijalista sudske medicine, bio je član kriznog medicinskog tima za borbu protiv korona virusa tokom prvog talasa epidemije