Želim da pružim pouku i empatiju, razvijem svest o disciplini, istrajnosti, kao i humanosti – sve to kroz zabavu i bliskost sa publikom.

 Miloš Kostić / Kimi’s Life

Kao neko ko se bavi javnim poslom sa velikim brojem ljudi do kojih dopire moj glas, svestan sam odgovornosti koju nosi svaki moj kontakt sa javnosti. Od samog početka svoje karijere upravljao sam se željom da moja pojava i ponašanje imaju pozitivan odjek. Najveći procenat mojih pratilaca čine deca, upravo zato što oni provode najviše vremena na društvenim mrežama. Svestan sam da influenseri znatno više utiču na javno mnjenje obzirom na konstantnu aktivnost i interakciju sa publikom, u poređenju sa drugim tipovima javnih ličnosti. Stoga nas pratioci, u mom slučaju većinski mlađa populacija, doživljavaju kao nekoga sebi jako bliskog ili čak kao druga iz komšiluka. Trudim se da moj pristup uvek bude etičan i da prikaže primer osobe koja može da bude zanimljiva i voljena u društvu, bez verbalnog ili fizičkog nasilja, uprkos postojanju mana.

Od influensera svi očekuju da bude savršen. Smatram da ideja o savršenosti proizvodi samokritičnost, dok nesavršenost širi svest o tome da možeš biti prihvaćen čak i ako imaš manu, da možeš biti uspešan, čak i ako nekada pogrešiš.

Društvene mreže i influenseri dosta doprinose vaspitanju mlađih generacija današnjice. Moji videi na Jutjubu prate ceo moj dan, gde ne prikazujem samo najlepše trenutke, već i one kroz koje se čovek mora izboriti. Želim da pružim pouku i empatiju, razvijem svest o disciplini, istrajnosti, kao i humanosti – sve to kroz zabavu i bliskost sa publikom. Socijalni uticaj pruža moć, koju različiti influenseri širom sveta koriste na različite načine i sa različitim ciljevima. Imaju moć da pozitivno ili negativno nametnu mišljenje, prodaju proizvod, vaspitaju mlade ili doprinesu zabavi. Trudim se da ljudi, nakon provedenog vremena gledajući moje videe, mogu da se osete pozitivno i motivisano, da budu podstaknuti na razmišljanje, a da saveti budu iskreni i dobronamerni.

Kada vam se cela karijera bazira na objavama na društvenim mrežama, jako je teško kao posmatrač zamisliti celu priču koja se dešava iza te jedne objave. Istina je da jedan video ili slika ne nastaju tako što jednostavno uključimo kameru i sve bude gotovo za nekoliko minuta. Čini se da je ovaj posao poput trajnog godišnjeg odmora, realnost je da je radno vreme influensera non-stop. Jedna objava ili saradnja zahtevaju mnogobrojna poslovna dogovaranja, ukoliko je u projekat uključen neki brend, zatim sastanci, poslovna svest, odgovaranja na mejlove, prosleđivanje poruka, uređivanje videa i propratnog materijala, organizovanje samog snimanja, praćenje statistike i aktuelnih dešavanja…

Sva priprema može potrajati i po više dana, dok se ne dođe do krajnje realizacije projekta. Uprkos tome što smo konstantno „na poslu“ i aktivni na društvenim mrežama, uz sve to maksimalno se trudimo da uklopimo svoju privatnu svakodnevicu i druge obaveze. Poslovi na društvenim mrežama i virtuelni poslovni sektor života danas su sve prihvaćeniji, a predrasude su da influenseri ništa ne rade i samo uživaju svoju popularnost.

Biti uspešan kao influenser znači biti veoma disciplinovan, edukovan o marketingu i poslovanju i biti sposoban za pregovaranja. Postoje dani koji su u potpunosti posvećeni projektima, ali i oni koje odlučim da provedem sa prijateljima i porodicom. Biranje između druženja i discipline snimanja videa su momenti koji odlučuju o uspehu karijere. Prednost ovog posla jeste sloboda, ali manjak aktivnosti definitivno neće dovesti do rasta, stoga su posvećenost i konstantnost ključni na putu ka uspehu, održavanju postignutog, kao i daljem napretku u karijeri.

 

Miloš Kostić, poznatiji kao Kimi’s Life, popularni je youtuber čiji kanal prati blizu milion ljudi