Prethodne godine sam lično pokrenuo nekoliko inicijativa i motivisao hotelijere i agente da iskoriste period bez posla za pripremu i unapređenje svog digitalnog marketinga.

Milan Stojković

Turistički sektor je među onim delatnostima koje su, bez sumnje, najteže pogođene Covid-19 pandemijom. Mnoge kompanije su zatvorene, ljudi ostali bez posla, porodice bez redovnih primanja.

Dobro je poznat multiplikativni efekat turizma u ekonomiji, odnosno pojava da se svaki euro zarađen od turizma dalje širi destinacijom kroz druge delatnosti, pa je otuda i logično što su padom turizma pad osetile i druge, turizmu komplementarne delatnosti.

Pandemija je najteže pogodila sektor internacionalnih i poslovnih putovanja, zatim gradski i MICE turizam (Meetings, Incentives, Conferences and Events). Međutim, sa druge strane, desila se ekspanzija domaćeg turizma, prevashodno ruralnih destinacija.

Svetska turistička organizacija i druge relevantne institucije objavljivale su tokom prošle godine statističke podatke o rekordnom padu turističkog prometa po kojem se obim globalnog turizma poredio sa onim iz 1950-ih godina. S obzirom da se bavim digitalnim marketingom redovno sam pratio nivo tražnje i više puta sam se uverio u veliki pad Google pretraga za hotelima i putovanjima.

Pandemija je zatvorila mnoge objekte i turističke agencije, neke privremeno a neke nažalost i trajno. Ipak, mnogi su uspeli da preguraju najteži period. Domaće turističke agencije su iznova pokušavale pronaći nove destinacije koje bi mogle biti bezbedne a ujedno i zanimljive putnicima pa je tako pravi bum doživela Albanija a u više navrata su bili aktuelni Turska i Egipat. Mnoge agencije su se okrenule i izletničkom i domaćem turizmu.

Srećom, početkom ove godine vakcinacija je bila sve prisutnija i svi mi iz turizma smo se potajno nadali oporavku. Situacija je ove sezone značajno bolja. Iako još uvek daleko od nivoa na kojem smo bili, lepo je ponovo videti ljude rade posao koji vole.

Turizam se vraća. U Evropi se polako otvaraju zemlje prema stranim turistima. Španija i Italija su otvorile svoje primorske destinacije dok ćemo za posete njihovim gradovima morati još malo sačekati. Evropska Unija je dala zeleno svetlo turistima iz SAD-a, vraćaju se avio linije, lagano se realizuju i razna poslovna ali i sportsko-zabavna dešavanja.

Prethodne godine sam lično pokrenuo nekoliko inicijativa i motivisao hotelijere i agente da iskoriste period bez posla za pripremu i unapređenje svog digitalnog marketinga. Radili smo broje besplatne online edukacije. Bilo je to pravo vreme da se napokon isprave greške, napišu neki tekstovi, srede nalozi na društvenim mrežama. Oni koji su to učinili danas imaju veliku prednost u odnosu na ostale jer će turisti i u post-covid periodu još više koristiti internet za pronalaženje informacija i rezervaciju putovanja.

Digitalni marketing je i dalje najefiskaniji, najjeftiniji ali i najbrži način da se dođe do turista i gostiju. Često se dešava da me angažuju klijenti kojima je hitno potreban promet i zarada i mi to ostvarimo već kroz par nedelja.

Ono što će ostati kao posledica pandemije još neko vreme je skraćeni period pre rezervacije. Tržište je i dalje turbulentno, neke granice se otvore, neke zatvore, neke nove mere se donesu a neke ukinu i stoga turisti neće bukirati putovanja godinu dana unapred već će čekati poslednji trenutak pre prijave na putovanje kako bi smanjili svoj rizik. Zato je važno da se u tom trenutku nađete na izvoru tražnje a to su Google, YouTube i društvene mreže. Prednost će imati oni hoteli i aranžmani koji nude besplatno otkazivanje do nekoliko dana pred put.

Mnogi eksperti su tokom prošle godine predviđali „the new normal“ u turizmu, da više nikada nećemo moći da putujemo na isti način, ali ove godine predviđanja su potpuno drugačija i više se ta fraza i ne pominje. Sva je prilika da ćemo imati samo povratak u „normal“ i tome se svi nadamo!

 

Milan Stojković, osnivač „E-turizam konsaltinga“