Činjenica da je i u 2021. godini kanabis sveprisutan u Albaniji, da tone droge odlaze u inostranstvo, da dileri imaju dozvolu i blagoslov vlade i njenih zvaničnika, da se prljavi milioni od toga peru u građevinarstvu i ekonomiji, pokazatelj je da albanska politika ne namjerava da promijeniti svoj stav.

Koco Kokedhima

 Moj projekat za legalnu ekonomiju kanabisa je javan skoro sedam godina. Ono što sam predložio 20. novembra 2014. godine u Albanskom parlamentu, nije imalo za cilj moje lično veličanje i bogaćenje, već projekat za razvoj i bogaćenje Albanije i Albanaca.

Već dugi niz godina i sve više i više svijet koristi kanabis za dobro čovječanstva. Preko 30 zemalja legalizovalo je rekreativni kanabis i mapa se nastavlja širiti, dok se očekuje da će vrijednost ove industrije dostići 100 milijardi dolara u narednih pet godina. Jedino albanski političari i dalje odbijaju ovu privrednu granu, želeći da kanabis donosi korist samo mafiji i vlasti, prikazujući je kao lošu po bezbjednost, poredak, građane i samu državu.

Moja vizija svjetske ekonomije kanabisa poklapa se s progresivnom tezom većinskog javnog mnjenja koje podržava projekt da Albanija svojim građanima garantuje slobode i prava na korišćenje kanabisa i svih lijekova koji iz njega proizlaze za efikasno liječenje preko 170 bolesti, koje nemaju alternativne lijekove. Albanija bi mogla da uzgaja kanabis za izvoz, jer je farmaceutska industrija kanabisa vrijedi više milijardi dolara i naša zemlja i dalje ima mogućnost da iskoristi ovu priliku jer naša zemlja, iako ilegalno, sve ove godine proizvodi visokokvalitetni i dobro poznati kanabis u Evropi. Poštena i dalekosežna politika može djelimično i minimalno da povrati veliku štetu nanesenu Albaniji lišavajući je svjetske ekonomije legalnog kanabisa.

Prvi smo u regionu otvorili ovu raspravu, i dok susjedne zemlje idu naprijed, Albanija samo gubi vrijeme. Krivce vidim u visokim državnim zvaničnicima i rukovodstvu opozicije koji su umješani u ilegalni uzgoj i trgovinu kanabisa  zbog političke i finansijske koristi.

Vladina demagoška izjava prije godinu dana da legalizuju medicinski kanabis, učvrstila je moje uvjerenje da je to diktirano sve većom panikom zbog teške ekonomske i finansijske situacije u zemlji nakon zemljotresa, pandemije i propasti državnog budžeta od JPP-a, koncesija i dugova.

Zapravo, Albanija bi trebalo da postane dio svjetske mape ekonomije legalnog kanabisa što je prije moguće, inače će zemlja ostati van ove važne industrije koja donosi samo koristi, privlačenjem investicija i otvaranjem novih radnih mjesta, osnaživanjem države i građana, držeći korisnike dalje od dilera, slabeći mafiju kanabisa i obezbjeđujući lijek pacijentima.

Činjenica da je i u 2021. godini  kanabis sveprisutan u Albaniji, da tone droge odlaze u inostranstvo, da dileri imaju dozvolu i blagoslov vlade i njenih zvaničnika, da se prljavi milioni od toga peru u građevinarstvu i ekonomiji, pokazatelj je da albanska politika ne namjerava da promijeniti svoj stav, da su se ona i kanabis-mafija spojili u zajednički posao, žrtvujući razvojne interese zemlje i naroda.

Albanija nema luksuz da vodi demagošku kampanju na temu nacionalne ekonomije kanabisa, niti da prepusti taj potencijal dilerima i vladinim klijentima. Ovaj projekat ona mora da osmisli i implementira na najbolji mogući način, po uzoru na one koji su uspješno razvijeni u Kanadi i Njemačkoj.

Tokom ove decenije čitav će demokratski svijet legalizovati kanabis u rekreativne svrhe, a mi više od ostalih imamo potrebu i razloge da ga što prije legalizujemo, ne samo u rekreativne nego i u medicinske svrhe.

 

Koco Kokedhima je bivši poslanik Socijalističke partije; vodio je kampanju za legalizaciju kanabisa u Albaniji