Obaviještenost i svijest o problemima zagađenja vazduha mogli bi motivisati građane da postanu dio ujedinjene bitke za čist vazduh u svojoj ulici, susjedstvu, selima i gradovima Zapadnog Balkana.

Kledisa Cela

Institut za upravljanje životnom sredinom i teritorijom (ETMI) je neprofitna organizacija osnovana u martu 2014. ETMI sarađuje sa stručnjacima iz oblasti životne sredine, teritorije i drugih srodnih oblasti s ciljem da promovišu upravljanje teritorijalnom zaštitom životne sredine na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou u skladu sa sa savremenim standardima održivog razvoja.

Ciljevi Instituta su održivi razvoj, ekološka pravda, teritorijalno upravljanje, transparentnost i demokratsko učešće.

ETMI promoviše čisto, zdravo i stabilno okruženje.

Glavne strategije organizacije za postizanje ciljeva i ostvarenje misije su:

  • Sprovođenje istraživanja u oblasti upravljanja životnom sredinom i teritorijama i razvojnih studija u ovim oblastima;
  • Promocija održivog razvoja kroz učešće javnosti;
  • Razvoj i sprovođenje ekološke i teritorijalne politike;
  • Promocija aktivnosti u Albaniji i inostranstvu koje imaju za cilj prepoznavanje i primjenu međunarodnih normi i standarda u oblastima životne sredine i teritorijalnog održivog razvoja;
  • Javna svijest o pitanjima životne sredine kroz obrazovne programe;
  • Uključivanje i podsticanje mladih da učestvuju u oblastima zaštite životne sredine i drugim različitim nacionalnim i međunarodnim programima;

ETMI je vrlo aktivna organizacija i neki od glavnih projekata koji su realizovani u poslednje vrijeme su:

„Projekat agro-preduzetništva za mlade“, podržan od Evropske unije- program Erasmus+;

„Za čisto okruženje i svjesnu zajednicu u opštini Libražd“ koju podržava UNDP.

„Procjena kapaciteta lokalne samouprave za prilagođavanje klimatskim promjenama“, podržana od Co Plan.

„Čist vazduh za održivi grad“, podržao UNDP.

„Kružna ekonomija u umjetnosti kroz eko-dizajn“, podržana od Evropske unije – program Erasmus.

ETMI se pridružio regionalnoj kampanji „Ujedinjeni Balkan za čisti vazduh“, koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan u saradnji sa drugim partnerskim organizacijama sa Zapadnog Balkana.

Problemi izazvani zagađenjem vazduha, visok nivo prijevremene smrtnosti i potreba za okruženjem sa čistim vazduhom, samo su neki od razloga zbog kojih se ETMI priključio ovoj  regionalnoj inicijativi.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čisti vazduh“ ima samo jedan cilj, a to je  informisanje građana Zapadnog Balkana o uzrocima i posljedicama zagađenja vazduha kao i mogućim rešenjima koja mogu poboljšati kvalitet vazduha. Obavještenost i svijest o problemima zagađenja vazduha mogli bi motivisati građane da postanu dio ujedinjene borbe za čist vazduh u svojoj ulici, susjedstvu, selima i gradovima Zapadnog Balkana.

Kroz ovu regionalnu kampanju, ETMI vjeruje da građani Zapadnog Balkana imaju dovoljan potencijal, znanje i kapacitet da rade zajedno, solidarni u pronalaženju rješenja za probleme zagađenja vazduha.

 

Kledisa Cela, diplomirani inženjer zaštite životne sredine na Građevinskom fakultetu, od master studija dio  je organizacije ETMI  koju podržava u koordinaciji projekata čiji je cilj osnaživanje mladih u projektima održivog razvoja.