Ključ održivog razvoja obrazovanja počinje od nastavnika. Nastavnici su danas najpogođenija strana u stvaranju ili narušavanju reputacije škole.

 Kalina Sotiroska Ivanoska

Bliži se kraj školske godine, đake čeka dugi raspust, ali prije nego što dođe dan raspuštanja, treba proći proces ocjenjivanja. Dolazi trenutak kada praćenje, provjeravanje i ocjenjivanje tokom cijele školske godine gubi smisao zbog pritisaka na nastavnike da sve ocjene pretvore u petice. Dakle, broj odličnih učenika sa svakom novom generacijom je sve veći, dok svako naredno međunarodno testiranje pokazuje sve lošije rezultate makedonskih učenika.

Na ovaj način se smanjuje vrijednost osnovnih radnih zadataka i odgovornosti nastavnika, a mi šaljemo poruku da „škola nije bitna“. Nekada respektabilna i privilegovana profesija, danas je izgubila sveukupno poštovanje koje sve više  pada. Opšti stav društva prema nastavnicima je da su to neuspješni ljudi koji i ne zaslužuju bolje. Odgovornost nastavnika je ogromna, oni obrazuju i formiraju generacije, a interesovanje budućih studenata za upis na fakultete koji školuju nastavni kadar je sve manje.

Trendovi se mijenjaju na tržištu rada; mladi su svjesni novih poslova koji se otvaraju, sa boljim uslovima rada i prije svega, većim platama od plate nastavnika ili profesora. Nema sumnje da je plata veoma važna, ali istraživanja pokazuju da su za zadovoljstvo poslom, efikasnost i uspješnost na radnom mjestu važni i drugi faktori. Broj nastavnika koji su zaposleni na određeno vrijeme nije mali, a sa promjenom političke garniture, podobnost pobjeđuje sposobnost. Otuda postoji apatija u angažovanju nastavnika zbog nesigurnosti posla i lako zamjenjivosti.

Reforme u obrazovanju su neophodne, ali je otvorenost za promjene među nastavnicima i zajednicom ograničena. Revolt protiv beskonačnih reformi u obrazovanju vjerovatno je posljedica činjenice da su one započete, ali nisu dovršene, uz nedostatak odgovarajućih udžbenika, obrazovanja nastavnika i obezbjeđivanja adekvatnih materijala. Preopterećenost administrativnim poslom koji nikome nije od koristi skraćuje vrijeme nastavnicima da se fokusiraju na razvoj očekivanih inovativnih nastavnih aktivnosti, koje su potrebne za razvoj kritičnosti, kreativnosti, komunikacije i saradnje učenika.

Ključ održivog razvoja obrazovanja počinje od nastavnika. Nastavnici su danas najpogođenija strana u stvaranju ili narušavanju reputacije škole. Ako nastavnik nije u stanju da ispuni očekivanja, škola gubi svoju privlačnost.

Svako od nas ima uspomene na svog omiljenog učitelja sa kojim smo se identifikovali i bili spremni da izađemo i iskoračimo iz zone komfora. Uprkos drastičnim promjenama u poštovanju društva prema nastavnicima, dobri nastavnici i dalje imaju ogroman uticaj na svoje učenike. Imajući to na umu, nastavnici ne bi smjeli da popuste i čekaju bolja vremena. Da bi svako od nas bio uspješan u svojoj profesiji, potrebno je da krene u promjene, počevši od sebe, i to ne od ponedjeljka, već odmah!

 

Kalina Sotiroska Ivanoska, profesor na Filozofskom fakultetu u Skoplju, UKIM