Ključni problem je taj što neki kreatori politika u državama članicama EU-a nastoje poduprijeti integraciju WB6 u EU – ne zbog temeljnih vrijednosti ove Unije, već upravo da bi dali kredibilitet i i pronašli istomišljenike svojih nedemokratskih i neliberalnih politika.

Jules Strifler

Pokreti radikalne desnice su prijetnja koja prelazi državne granice i koja stavlja pred ispit temelje naših društava. Polako ali sigurno, više ne možemo poreći strašnu realnost. Podržavanje krajnje desnih ideologija postaje sve manje kontroverzno i u određenoj mjeri mainstream, u zavisnosti od konkretnog konteksta. Priznati ovaj postojeći trend ne znači prihvatanje, već odgovorno djelovanje u cilju rješenja.

Na kraju, po mom mišljenju ključni problem je taj što neki kreatori politika u državama članicama EU-a nastoje poduprijeti integraciju WB6 u EU – ne zbog temeljnih vrijednosti ove Unije, već upravo da bi dali kredibilitet i i pronašli istomišljenike svojih nedemokratskih i neliberalnih politika.

Pogledajmo kratko mađarski slučaj i kako on utiče na region zapadnog Balkana. Politika i vođstvo Viktora Orbana dio su vrlo zabrinjavajuće dinamike poštovanja vladavine prava, ljudskih prava i slobode izražavanja (odjekujući trenutno stanje stvari u Poljskoj i, do posljednjih izbora, u Sloveniji). Time se stvara model upravljanja koji je jasno u suprotnosti s temeljnim načelima EU-a. Ako se više zemalja pridruži ovom neliberalnom klubu, na kraju postoji rizik da se EU pretvori u diva na glinenim nogama u smislu (ne)sklada realnosti i temeljnih načela. Poenta je da ne bi smjelo biti nimalo mjesta za nejasnoće u vezi s uslovima povlastica EU-a (uključujući i financijske), što podrazumijeva suštinsko i temeljno sprovođenje ljudskih prava, sloboda izražavanja i vladavine prava. U protivnom, to će stvoriti presedan za moguće slične zloupotrebe od strane određenih zemalja koje bi ova načela kršile nakon ulaska u EU.

Takođe, direktno vezano za balkanska pitanja, Viktor Orban i njegov ministar vanjskih poslova posjetili su gospodina Milorada Dodika u okviru njegovog nezakonitog procesa otcjepljenja Republike Srpske od Federacije Bosne i Hercegovine. To je protivno svim načelima EU-a, i narušava njen kredibilitet. Pored toga, na zidu kancelarije gospodina Orbana (ili nekog od njegovih bliskih kolega) fotografisana je karta nacionalnog sastava Bosne i Hercegovine. Na službenoj proslavi početkom 2022. godine u Republici Srpskoj, među publikom je bilo nekoliko i nekoliko predstavnika, evroparlamentaraca, povezanih s Francuskim nacionalnim skupom, vrlo opasnim pokretom s beskonačnim dosijeom predloga politike podjela koji obeščašćuju ovu državu, osnivačku članicu EU. Prisustvovali su i ruski ambasador u Bosni i Hercegovini zajedno s kineskim predstavnikom. Kako istorija u ovoj zemlji vrlo zabrinjavajuće i rizično muca, svi gore navedeni potezi su isto toliko ozbiljne greške.

Zatim, nepoštovanje načela funkcionisanja EU je ključna tema. Mislim, na primjer, na bliskost Viktora Orbana s Olivérom Várhelyijem, mađarskim advokatom i diplomatom, evropskim povjerenikom za pitanja proširenja. To dovodi u centar pažnje krhkost Evropske unije u smislu učinkovitog sprovođenja sopstvene radne etike. Nadajmo se da ćemo prije, a ne kasnije, pronaći efikasno rješenje za ovaj teški prekršaj.

Ako razmišljamo pozitivno, ovaj niz negativnih događaja širom Evrope nije nepovratan. Ishodi nedavnih izbora u Francuskoj i Sloveniji znak su nade, a podsjećaju na obavezu o svijesti da je Damoklov mač još uvijek tu. Ne možemo ignorisati činjenicu da  u raznim zemljama ekstremni desničarski pokreti sve više postaju dio u političkog ambijenta, kao i društava. Nastojmo zajedno biti dio alternative ovoj sterilnoj retorici.

 

Jules Striffler je istraživač u regionalnoj nevladinoj organizaciji The Balkan Forum sa sjedištem na Kosovu