Prema nekim istraživanjima, pandemija je imala negativan uticaj na patriote regiona. Smanjen im je adrenalin, što je dovelo do nedovoljnog  izražavanja strastvenih patriotskih osjećanja.

Jeton Neziraj

Prema IQAir-u, čini se da su ovih dana Priština, Skoplje, Beograd, Sarajevo, Sofija i Zagreb gradovi sa najvećim zagađenjem vazduha na svijetu. Naravno, da je to zaista bio zagađen vazduh (ponavljamo, „ako je to stvarno bilo“), ovo bi nas do sada već trebalo zabrinuti i uznemiriti zbog zdravstvenih posljedica s kojima bismo se mogli suočiti. Međutim, nema puno prostora za brigu. Ovo što se čini zagađenim vazduhom je zapravo vještački dim, industrijski proizveden u laboratoriji američkog KFOR-a u Bondstilu, po nalogu CIA-e. Stoga, kao što ste primijetili ovih dana, vazduh je imao neobičan miris limuna pomiješan sa nekim orijentalnim začinima. Pa, možda ste primijetili da kad ste mu izloženi više od deset  minuta, zaspite, ispunite se nadom, imate neke optimistične vizije budućnosti… Ovi znakovi nam govore da ovo ipak nije zagađenje vazduha, nego američki eksperiment u našim zemljama.

 

Sad se sigurno pitate, kakav eksperiment?! To je, naravno, vrlo teško pitanje i ne znamo tačan odgovor. Međutim, postoje dvije teorije koje djeluju vrlo uvjerljivo. Recimo, da je prema informacijama koje imamo na raspolganju, dim CIA-e bio namijenjen samo za teritorije Kosova i Srbije, ali je američki zvaničnik odgovoran za pritiskanje dugmeta „stop“ zaspao, pa je ispustio više dima nego što je planirano, i tako pokrio cijeli region.

 

Jedna teorija, možda najubjedljivija, je da je dim ispuštan namjerno jer američki stručnjaci koje je Trump imenovao da ispitaju izvodljivost Gazivode jezera, koje je sada preimenovano u „Trumpovo jezero“ (najvjerojatnije će se na kraju zvati „Jezero dima“), kao i da planiraju neke važne dogovore za istorijski sporazum između Albanaca i Srba … I zato je dim poput ovog bio neophodan, samo da bi se izbjegle moguće tenzije i revolt građana iz oba mjesta.

 

Druga teorija, koja se s pouzdanošću i vjerodostojnošću nadmeće s prvom, „dim“ doživljava kao eksperiment CIA-e, čiji je cilj dizanje nivoa patriotizma među narodima u regionu. Prema nekim istraživanjima, pandemija je imala negativan uticaj na patriote regiona. Smanjen im je adrenalin; što je dovelo do nedovoljnog  izražavanja strastvenih patriotskih osjećanja, i tako dalje. I naravno, na ovo se gledalo kao na vrlo zabrinjavajuće stanje, jer bi miran Balkan za Evropsku Uniju značio manje posla i angažmana, pa bi ovakvo stanje omnoge evropske zvaničnike i građane učinila depresivnim.

 

U svakom slučaju, ove dvije pretpostavke nisu tvrdnje, a da budem iskren, prva se čini pouzdanijom od druge. Kako god, „zagađeni“ vazduh je prisutan i čini se da će ostati još dugo, sve dok CIA-i trebamo da sprovodimo njihove eksperimente. S druge strane, ovaj vazduh ima i pozitivnu stranu. Svi oni koji imaju problema sa spavanjem, ovih dana konačno mogu da se naspavaju ako se izlože ovom smogu… Malo sna uopšte nije loše za nas, možda nekoliko dana ili sedmica, koliko god Amerikancima treba vremena da srede albansko-srpska pitanja mira i sličnih stvari…

 

Jeton Neziraj, dramaturg, menadžer Multimedijalnog centra u Prištini, udruženja koje se bavi književnošću i pozorištem. Za svoj rad Neziraj je nagrađen mnogim domaćim i međunarodnim nagradama.