Ako se broj inficiranih i smrtnih slučajeva bude povećavao, ako nastupi velika destrukcija u društvu, paraliza u društvu zbog pandemije, onda vlade država treba da iskoriste svoje prerogative i nametnu obaveznu vakcinaciju.

 Prof. dr. Jasenko Karamehić 

 Kao univerzitetski profesor, prije nego nas je zadesila pošast korone mojim studentima sam nerijetko govorio kako o vakcinaciji kao postupku promišljene stimulacije imunološkog sastava u procesu zaštite od bolesti, o tome da se cijepljenjem dolazi do nestanka infektivnih bolesti, primjerice velikih boginja. Govorio o vakcinama protiv bakterijskih bolesti i njihovom iskorjenjavanju, poput velikih boginja, jedne od najstrašnijih infektivnih bolesti kroz povijest. Pa o aktivnom i pasivnom sticanju imunosti prirodnim putem ili umjetnim unosom antigena. Svašta sam im govorio, a danas je došlo vrijeme da se o tome sve više govori u javnom prostoru. Ne samo zbog siline korone koja je zahvatila čitav svijet, već zbog interesovanja ljudi. A nije tajna da ih najviše interesira mišljenje imunologa. Njima najviše vjeruju.

Od prve pojave COVID-a 19 bio sam u neprestanom kontaktu i sa kolegama u Kini, ta saradnja traje deteljećima i služin razmjeni naučnih dostignuća i znanja.

Za razliku od kuge koja je u 14. stoljeću pobila više od polovine populacije u Evropi i Aziji, kada se nije znalo ni ko, ni šta, ni kako se tome suprotstaviti, danas je sve drugačije. Vakcinacijom!!!

Kvalitetno i učinkovito jedino vakcinom. I to na globalnom planu stvoriti prirodni aktivni imuni odgovor. Svijet je svijet spojenih posuda.

Za protekle dvije godine dobro sam upoznao pandemiju i virus, ali je jednako puno nepoznanica.

Ali moram reći da se BiH jako dobro snašla, iznenadjujuće za mene. Uvedene su i sprovodjene jake epidemiološke mjere. Problemi su nastali u trenutku kada su granice postale porozne, kada je u zemlju ulazio ko je htio, nije bilo dovoljno testiranja…

I od početnih uspjeha došlo se do crne liste, tako da BiH trenutno po broju umrlih /3134 na milion stanovnika/ odmah iza Perua na svjetskoj razini, a prva u Evropi  sa preko 10.200 umrlih.

Uz to je i vrlo mali broj potpuno vakcinisanih, tek 426.000 ili 12,9%. A kolektivni imunitet traži da bude vakcinisano najmanje dvije trećine ukupne populacije.

Bosanskohercegovačke vlasti nisu dobro reagovale, bile su spore, nije bilo dovoljno promocije vakcine, nisu na vrijeme nabavljene, to je velika neodgovornost za velike plate koje dobijaju. Velika bruka i sramota.

Dok je struka odlično odradila posao.

Želim podvući kako zagovaram dobrovoljnu vakcinaciju, ako rezultati na terenu to dozvoljavaju. Ali ako se broj inficiranih i smrtnih slučajeva bude povećavao, ako nastupi velika destrukcija u društvu, paraliza u društvu zbog pandemije, onda vlade država treba da iskoriste svoje prerogative i nametnu obaveznu vakcinaciju. Samo u tom slučaju podržavam posebne i nametnute mjere. Ali dok god politika ima upliva u zdravstvo i nauku, to nije dobro. Jer ovi kadrovi koji se nalaze na čelu zdravstvenih štabova su politički kadrovi, ne možete od njih očekivati da se u ovom specifičnom i stručnom poslu snadju. Oni ne slušaju naloge nauke. O svemu tome najbolje svjedoče afere sa respiratorima, pronevjere u nabavkama drugih potrepština…

Ja sam predsjednik udruženja imunologa. Imunolog je jedna od najvažnijih grana u borbi protiv pandemije. A niti jednog imunologa nije bilo u kriznom štabu Bosne i Hercegovine. To je velika nepromišljenost.

 

Prof. dr. Jasenko Karamehić, Emeritus tuzlanskog Univerziteta, vodeći imunolog u BiH