AirCare ima preko pola miliona korisnika i preko 10 nacionalnih i međunarodnih nagrada, a ove godine proglašeni smo najmlađim evropskim inovatorima na dodjeli nagrada World Summit za 2020. godinu!

Gorjan Jovanovski

AirCare je aplikacija koja je nastala potpuno slučajno i nisam planirao da postane svjetski poznata.

Dok sam studirao, 2014. godine, želio sam da naučim kako funkcionišu aplikacije za Android telefone, ali sam htio i da moja prva aplikacija bude korisna.

Pretražujući Internet, naišao sam na podatke o zagađenosti vazduha iz državnih mjernih stanica u Makedoniji i tu je sve počelo. Ti podaci su bili prilično zbunjujući, pa sam ih pojednostavio i prikazao kroz aplikaciju koju svi mogu da imaju u džepu.

AirCare je ubrzo postao poznat u online i tradicionalnim medijima, podižući svijest javnosti o zagađenju vazduha među građanima, istovremeno vršeći pritisak na državne institucije da ozbiljnije pristupe rješavanju ovog problema.

Bilo je protesta na ulicama svih većih gradova kad su se građani probudili zbog ozbiljnosti problema. Počevši od industrije, do grijanja domaćinstava i divljih deponija, svi oni doprinose kancerogenom okruženju, dok nam ustav garantuje da živimo u čistoj sredini.

Zahvaljujući pritiscima počele su određene reforme i nadam se da ćemo ubrzanim tempom nastaviti u tom smjeru.

Htio sam ponoviti uspjeh koji smo postigli ovdje i izvan naših granica, pa sam polako počeo dodavati nove zemlje u aplikaciju. Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo i Crna Gora bile su među prvima.

Kroz lokalnu saradnju s eko organizacijama postigli smo sjajnu saradnju, a AirCare je postao dodatni alat u borbi za čisti vazduh!

Ali tu se naša priča nije zaustavila. Danas smo prisutni u 46 zemalja, od Amerike do Australije, sa preko 15000 lokacija za koje imamo po satu ažuriranja o zagađenju vazduha.

AirCare ima preko pola miliona korisnika i preko 10 nacionalnih i međunarodnih nagrada, a ove godine proglašeni smo najmlađim evropskim inovatorima na dodjeli nagrada World Summit za 2020. godinu!

Svako priznanje i nagrada čine snažnijom našu želju da nastavimo borbu!

Zbog toga smo vrlo srećni što smo dio kampanje Ujedinjeni Balkan za čisti zrak. Vjerujemo da samo zajedničkim snagama možemo da postignemo  rezultate i na lokalnom i regionalnom nivou. Zahvaljujući aplikacijama poput AirCare, sada znamo šta dišemo, ali još uvijek moramo da se upoznamo sa posljedicama udisanja toksina iz vazduha.

Upravo to nudi kampanja, kroz konkretna istraživanja, podatke i brojke, koji dugoročne ekonomske i zdravstvene posljedice zagađenja vazduha čine mnogo jasnijima.

Svi imamo pravo da dišemo čist vazduh i zajedno ćemo se boriti za zelenu i čistu budućnost!

 

Gorjan Jovanovski, aktivista za zaštitu životne sredine, osnivač AirCare-a, govornik TED-a