Danas, više nego ikada u našoj novijoj istoriji, potrebna je nepokolebljiva odlučnost i posvećenost da se osude političari koji siju razdor i pozivaju na rat u regionu.

Gazmend Beralajolli

Pozitivne vijesti su izostale i 2022: ruska agresija u Ukrajini, sa dezorjentišućim vijestima sa svih strana, s pravom se smatra glavnom temom godine; dijalog Kosova i Srbije nastavljen je retorikom koja liči na prošli vijek, a nedostatak reformskog jezika čini da se Balkan susreće sa preprekama koje sam stvara.

Evropska unija, izgrađena na principima slobode, liberalne demokratije, suočila se sa izazovom skeptične desničarske snage koja, između ostalog, smatra da se zemlje Zapadnog Balkana, ne sagledavajući cjelinu, bave detaljima koji ih sprječavaju da pravilno razumiju faktore koji grade Evropsku uniju. Kao rezultat ovih zbivanja, čini se da se EU zaustavila na raskrsnici na kojoj nedostaju putokazi, znakovi u kom pravcu da se kreće.

Inflacija je upropastila socio-ekonomsku situaciju u skoro svakoj zemlji na svijetu, uključujući i Kosovo. Međunarodna trgovina nije u stanju da se vrati tamo gdje je bila prije pandemije i prije ruske agresije na Ukrajinu, zbog čega je lanac snabdijevanja robom, ljudima i energentima teško pogođen enormnim povećanjem cijena. Pitanje je kako će izgledati budućnost i kako u ovim kriznim vremenima stvoriti odnose razumijevanja sa drugima?!

Ove teme čine budućnost izazovnom jer povećavaju neizvjesnost u društvu. Kao pojedinci, možemo uticati na porodicu i društvo u odnosu na to kakvu budućnost treba da gradimo i tražimo. Pitanja koja treba postaviti su: Zašto mrziti kada možemo poštovati? Zašto se zlo dešava češće nego dobro? Šta mogu da učinim kao pojedinac da ratno huškanje, mržnja i nesaradnja postanu nebitne teme u našim društvima? Svačija je misija da razumije i slijedi pravi put koji vodi ka napretku, da uzdigne i živi univerzalne vrijednosti i principe čovječanstva koji naše zemlje čine ugodnim i poželjnim za nas i za generacije koje dolaze.

Ponovno pokretanje Berlinskog procesa došlo je u pravo vrijeme. Samit u Berlinu pratili su brojni sastanci organizovani sa ciljevima i naporima ka postizanju progresivne vizije, sa agendom i konkretnim kooperativnim akcijama u oblasti ekonomske integracije, prosperiteta i održivog mira. Veoma je važno pomoći ovom procesu doprinoseći diskusijama koje promovišu dosadašnje napore, kao i drugim inicijativama čiji je cilj promjena politika i odluka u krugovima koji su odgovorni za integraciju regiona u EU.

U ovim vremenima kada je budućnost čovječanstva ozbiljno ugrožena, narodi i vlade zemalja Zapadnog Balkana ne mogu da zadrže neutralnu poziciju, niti da sjede skrštenih ruku kao posmatrači. Danas, više nego ikada u našoj novijoj istoriji, potrebna je nepokolebljiva odlučnost i posvećenost da se osude političari koji siju razdor i pozivaju na rat u regionu. Za zaštitu i unapređenje vrijednosti i težnji naroda zapadnog Balkana potrebno je jedinstvo, solidarnost i saradnja.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti da našoj planeti prijeti i neaktivnost zemalja u odnosu na realizaciju politika zaštite i postizanja ciljeva postavljenih u Zelenom sporazumu EU i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Zaštita životne sredine i planete ne poznaje geografske granice, nacije i vjerska uverenja, stoga je treba posmatrati kao priliku koja približava društva da rade zajedno ka budućnosti koja nudi perspektivu i ekonomski razvoj.

 

Gazmend Berlajoli, projekt menadžer, Zapadni Balkan, Balkanski forum