Brojni su primjeri u kojima su istaknuti sportisti pozitivno uticali na unaprijeđenje međudržavnih odnosa, posebno u zemljama Zapadnog Balkana.

Fahredin Duraku

Uspjeh sportiste igra veliku ulogu u zdravom društvu. Sportista sa odličnim nastupom na međunarodnim takmičenjima mogao bi da bude ambasador jedne zemlje u inostranstvu. Vrijedi spomenuti i nedavne uspjehe koje je postigla Majlinda Keljmendi, svjetska prvakinja u džudou koja je dostojanstveno predstavljala našu zemlju u mnogim zemljama svijeta u kojima se takmičila. Takođe, zahvaljujući odličnim rezultatima reprezentacije Kosova u fudbalu, uspjeli smo da predstavljamo našu zemlju u kvalifikacijama za Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Sport se takođe smatra jezikom sporazumijevanja, jer je često znao da pomaže partijama da sarađuju i ne uočavaju razlike, na čemu politika stalno potencira. Brojni su primjeri u kojima su istaknuti sportisti pozitivno uticali na unaprijeđenje međudržavnih odnosa, posebno u zemljama Zapadnog Balkana.

Zajednički imenitelj treba da bude profesionalnost sporta, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili tradiciju. Bez skromnosti, kao bivši fudbaler nekih fudbalskih klubova bivše Jugoslavije, ali i kao igrač reprezentacije bivše Jugoslavije, susretao sam se sa mnogim igračima različitih nacionalnosti bivše Jugoslavije i prema svakom smo imali veoma veliko poštovanje. Istinsko prijateljstvo nastavilo se i nakon završetka naših fudbalskih karijera, održavajući kontakte i uživajući isto poštovanje kao i nekada.

Važno je naglasiti da sportisti ne smiju nasjedati na političke uticaje, koji  samo mogu da štete razvoju pravog sportiste. Obaveza medija je da ovoj temi obavezno pišu, boreći se protiv negativnih pojava koje marginalizuju profil sportiste. Ako se osvrnemo u prošlost, u vrijeme NATO bombardovanja Srbije, dva velika renomirana evropska igrača (Siniša Mihajlović koji je u to vrijeme igrao za rimski Lacio i Predrag Mijatović koji je igrao za Real Madrid), odlučili su, u znak protesta zbog NATO bombardovanja, da bojkotuju utakmice prvenstva. Dakle, za ovaj njihov postupak kažnjeni su od disciplinske komisije timova jer su dozvolili da se politički uticaj prenese na sport. Štaviše, uprkos kazni disciplinske komisije, oba igrača su kritikovali saigrači zbog pokazane neprofesionalnosti i  ponašanja koje je rezultat politike.

Da zaključimo, pravi sport, osim što je strast i zabava za igrače i gledaoce, stvara i zdrave odnose među mnogim zemaljama. Srećom, naša zemlja pokazuje zadovoljavajuće rezultate u brojnim sportovima, što se pozitivno odražava i u međunarodnoj areni. Kao bivši fudbaler koji je igrao za nekoliko fudbalskih timova u bivšoj Jugoslaviji, Njemačkoj i Turskoj, još uvijek imam dobre kontakte sa brojnim bivšim fudbalerima i trenerima različitih nacionalnosti. Ova prijateljstva, stvorena prije mnogo godina, traju i danas, jer su rezultat sportske kulture, kulture koju treba cijeniti i prenositi na sportiste mlađih generacija.

 

 Fahredin Duraku, bivši fudbaler i licencirani trener