Posljednjih godina većina evropskih zemalja preduzela je progresivne korake u primjeni kanabisa u zdravstvene svrhe. Obrasci upotrebe razlikuju se od države do države.

Erol Bilibani

U potrazi za podacima koji će mi pomoći da dam kontekst ovom tekstu, bilo je jasno da se situacija u različitim dijelovima svijeta vrlo brzo mijenja. Istražujući, naišao sam na pismo bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, koji je rekao: „Droga je opasna, ali trenutna politika opojnih droga još je veća prijetnja jer kazna ima prednost nad zdravljem i ljudskim pravima.“

Ako posmatramo iskustva različitih zemalja, većina njih je uspostavila modele kojima su stvoreni mehanizmi za rješavanje problema povećanja broja korisnika. Istovremeno, formirale su kriminalne strukture koje stvaraju mala carstva, dok se iz državnog budžeta troši novac na jedinice za borbu protiv trgovine narkoticima.

Posljednjih godina većina evropskih zemalja preduzela je progresivne korake u primjeni kanabisa u zdravstvene svrhe. Obrasci upotrebe razlikuju se od zemlje do zemlje, gdje je u nekim od evropskih zemalja, poput Francuske, Španije i Slovenije, upotreba kanabisa dozvoljena za određene vrste bolesti, i druge, kao što su Holandija, Poljska, Rumunija, Norveška, Njemačka, Italija i Grčka koje ne definišu način upotrebe u medicinske svrhe.

Od 2001. godine Portugal ima primjenjiv model za dekriminalizaciju droga, uključujući i kanabis. Paralelno s tim povećano je finansiranje za liječenje  zavisnosti od droga, kao i kampanje i programi komunikacije u svrhu podizanja svijesti o ovom problemu.  Nakon dekriminalizacije, konzumacija, kupovina i posjedovanje opojnih droga i psihoaktivnih supstanci za ličnu upotrebu počeli su se kažnjavati novčanim kaznama.

S druge strane, 2013. godine urugvajska vlada legalizovala je rekreativnu upotrebu kanabisa. Građani Urugvaja (ne turisti) koji imaju 18 ili više godina, i koji žele legalan kanabis, treba da se registruju kao korisnici i da odaberu jednu od opcija: uzgajanje kod kuće, nabavka u društvenim klubovima kanabisa ili kupovina u ovlašćenim apotekama.

Međutim, tokom istraživanja proveo sam većinu svog vremena analizirajući stavove za i protiv legalizacije i želim da iznesem dva argumenta koji predstavljaju glavne benefite i rizike legalizacije kanabisa za medicinsku upotrebu.

Iako protivnici legalizacije rekreativne marihuane kažu da će to povećati upotrebu kod tinejdžera, dovesti do više hitnih medicinskih slučajeva i brojnije smrtne slučajeve u saobraćaju usljed vožnje pod njenim uticajem, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan tvrdi suprotno –  pažljivom analizom podataka i izvještaja iz SAD-a  jasno je da legalizacija upotrebe kanabisa u medicinske svrhe nije dovela do povećanja konzumacije među adolescentima, kako to tvrde protivnici.

 

Erol Bilibani je fotograf i filmski producent