Evropske vrijednosti, ako generalizujemo ljudske vrijednosti, obuhvataju širok prostor ideja, pravila i principa koji su se vjekovima mijenjali i modifikovali od strane same Evrope, ali i  evropske zajednice...

 Erion Mecini

Možemo govoriti o tome da se vrijednosti mogu mijenjati, među pojedincima, a zatim i imeđu državama. Dakle, možemo da se oslonimo na te različite evropske vrijednosti, zasnovane na samoj ljudskoj vrijednosti, a koje možemo navesti na sljedeći način:

Demokratija: Istorija demokratske Evrope vezana je za tradiciju koju imaju ove države, a osnova te demokratije je funkcionisanje vlasti i poštovanje zakona. Zato, glavna vrijednost ima za cilj podsticanje građana na njihovo učešće u demokratskom sistemu i sprovođenju slobodnih i fer izbora.

Jednakost: Jednakost kao fenomen je vrijednost koja uživa veliku podršku i poštovanje, i faktor je čiji cilj je borba protiv nepravde i diskriminacije sa zajedničkim ishodom promocije evropskih vrijednosti.

Ljudska prava: Ova vrijednost najbolje opisuje tradiciju i imidž zemalja poput evropskih, s obzirom na inicijative preduzete od 1950. godine „Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“ kao korakom ka zaštiti i primjeni ljudskih vrijednosti širom Evrope.

Obrazovanje: Obrazovanje se smatra jednom od najdelikatnijih evropskih vrijednosti, s obzirom na značaj koji razvoj kvaliteta obrazovanja ima za cjelokupnu populaciju. To je ono što ovu vrijednost čini važnim faktorom u unaprjeđenju ličnog razvoja, napretka i mobilizacije društva,  što se ne odnosi samo na ljudske vrijednosti, već i na sve postojeće vrijednosti u Evropi.

Socijalna zaštita: Kao primarna vrijednost, ima za cilj stvaranje mirnijeg i sigurnijeg okruženja za sve građane ove zemlje i snosi odgovornost za stvaranje visokog životnog standarda za svakog građanina.

Kulturna raznolikost: Ako se vratimo u prošlost, prije nekoliko vijekova, možemo vidjeti Evropu koja je oduvijek bila otvorena za različite kulture, tradicije i tačke gledišta, zbog čega shvatamo da težimo da budemo zemlja koja se bori protiv nejednakosti, diskriminacije i razlika.

Vrijedi napomenuti da ove vrijednosti nisu uvijek podržane od strane svakog pojedinca ili društva, i vraćamo se na ono što sam rekao na početku o razlikama između ova dva faktora, jer stavovi i pozicije se mogu promijeniti. Međutim, vrijednosti koje sam ovdje naveo ostaju osnovni stub za izgradnju mosta između Evrope i ljudskih vrijednosti (tradicija), što pomaže u razvoju društava ne samo u Evropi nego i u cijelom svijetu.

 

Erion Mecini, trenutno radi kao „Junior Center Assistant“ u Američkom savjetodavnom centru