Izvještaj Freedom Housea „Nacije u tranzitu“ za 2022. godinu klasifikuje Albaniju kao „hibridni režim”, dok zemlja ne dostiže više od 45,8% u sistemu bodovanja u odnosu na stubove demokratije.

Elvin Luke

Albanija se smatra hibridnom demokratijom a njeni pokazatelji, posebno u slobodi medija, opadaju, nakon oružanog napada na državnu televiziju Top Channel, koji se smatra jednim od najozbiljnijih u posljednje tri decenije.

Izvještaj Freedom House-a „Nacije u tranzitu“ za 2022. godinu klasifikuje Albaniju kao „hibridni režim”, dok zemlja ne dostiže više od 45,8% u sistemu bodovanja u odnosu na stubove demokratije.

Tokom 2022. i početkom 2023. godine mediji su se suočavali s oružanim napadima, zaplijenom, prebijanjem novinara i verbalnom agresijom. U ranim jutarnjim satima 26. marta ispaljen je rafal iz kalašnjikova iz automobila u pokretu u pravcu zgrade televizije Top Channel, pri čemu je ubijen njen stražar. Tužilaštvo Tirane i policija nastavljaju istragu, a ovaj ozbiljan događaj je izazvao reakciju političkih čelnika, diplomatskih centrala, međunarodnih organizacija i same novinarske zajednice, tražeći rasvjetljavanje događaja i hapšenje izvršilaca.

Međutim, dok je medijski sektor nazadovao, istrage novih pravosudnih institucija su zabilježile napredak u brojnim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala. Od kraja 2021. godine do sada privedena su dva važna bivša ministra Ramine vlade – Saimir Tahiri, ministar unutrašnjih poslova, osuđen je za zloupotrebu službenog položaja, dok je Lefter Koka zadržan u zatvoru s optužbom za korupciju za tzv. „šemu spalionice“. Za isto pitanje pod istragom SPAK-a je i  bivši ministar finansija Arbena Ahmetaja,  čiji su stanovi su kontrolisani. Što se tiče reforme pravosuđa, nastavlja se proces provjere  za razrješenje sudija i tužilaca koji imaju probleme sa prijavljivanjem imovine, profesionalnim radom i “čistim imidžom”. Prema izvještajima, od početka reforme 2016. do kraja 2022. godine, „istraženo je 556 sudija za prekršaje kao i drugi pravosudni službenici. Od toga je samo 37% prošlo provjeru, 43% je smijenjeno, dok je 18% podnijelo ostavku„.

Politička situacija ostaje napeta jer se najveća opoziciona stranka suočava sa administrativnom tužbom na temu vlasništva nad pečatom, što im onemogućava registraciju za lokalne izbore 14. maja pod svojim istorijskim logom. Nakon što je Upravni apelacioni sud odlučio da vrati predmet Prvostepenom sudu u Tirani, ADP, na čelu sa bivšim premijerom Salijem Berišom, kojeg su SAD zvanično proglasile personom „non grata“, je registrovan na lokalnim izborima pod logom koalicije „Zajedno pobjeđujemo“, sa Slobodarskom strankom bivšeg predsjednika Mete i još dvije stranke.

S druge strane, Vlada Rame je bila šokirana  „skandalom McGonigal“ u kojem je bivši visoki šef FBI-a Charles McGonigal uhapšen i protiv njega se vodi istraga u Sjedinjenim Američkim Državama, između ostalog, zbog primanja 225 hiljada dolara od bivšeg uposlenika tajnih službi Albanije, kao i zbog niza neprijavljenih sastanaka u Albaniji, uključujući i susret sa premijerom Ramom. Slučaj je izazvao niz protesta opozicije, čiji su predstavnici optužili premijera Ramu da je podmitio visokog zvaničnika FBI-a.

Ostaje da se vidi kakav će uticaj „McGonigal skandal“ imati na biračko tijelo, ali ono što vrijedi naglasiti je da se Albanija, zemlja s hibridnom demokratijom na koju je Državni sekretarijat SAD-a potrošio milione dolara za borbu protiv korupcije, pominje u istražnom dosijeu u kojem se protiv jednog od najviših čelnika FBI-a, između ostalog, vodi istraga za korupciju.

 

Elvin Luku, predavač je na Odsjeku za novinarstvo i komunikacije na Univerzitetu u Tirani, kao i direktor albanskog MediaLook centra