Naš projekat Present(ed)-Enciklopedija mira je osmišljen kako bi izgradili bazu znanja o ključnim događajima, pojmovima, inicijativama i ženama koje su sistematski prećutkivane a mogu biti značajan putokaz u današnje vreme.

 Elena Premate

 Šta je zadatak našeg sećanja i kako se uopšte konstruiše sećanje u sredinama u kojima demokratski principi naprosto ne rade ili pak uopšte ne postoje? Tamo gde zvanične politike određuju temu sećanja kao i način na koji doživljavamo ono što nam je od istorije predloženo, skupina ljudi je videla prostor za istraživački rad.

Dozvolite da se predstavimo:

Mi smo grupa od preko 20 istraživačica i istraživača iz razlih krajeva Srbije, različite starosti i profesija. Među nama su studentkinje i studenti,kulturne i društvene radnice, istoričarke, istraživačice, žene iz biznisa…  Mi smo Digitalna većina  i okupili smo se oko ideje negovanja nezaborava. U saradnji sa organizacijama Forum ZFD, European Fund for the Balkans, Rekonstrukcija ženski fond i Vikimedija Srbija u oktobru prošle godine smo pokrenuli seriju besplatnih radionica digitalne pismenosti u kojima učimo kako kako se stvara sadržaj na Vikipediji. Izabrali smo borbu za mir i položaj žena kao važne vrednosti koje su nepravedno zapostavljene i cenzurisane u našem društvu.

U traganju za publikom ili To Whom It May Concern

Čuvanje od zaborava je moguće na mnogo kreativnih načina a mi smo izabrali Vikipediju, kao najveći repozitorijum znanja u svetu koji đaci i studenti koriste kao prvu tačku pretrage.

Ipak, na Vikipediji ne vladaju demokratski principi.

Da li ste znali da od svih biografija na Vikipediji, ženama pripada svega 17%? Istraživanja koje sprovodi Vikipedija pokazuju da su rodne predrasude prisutne i u uređivačkoj zajednici – samo 9% uredništva čine žene. Ovo se odražava na sam sadržaj članaka jer se čak 41% biografija  žena predlaže za brisanje.

Šta je nezaboravno, čak i onda kada su svi zaboravili? Možda ono što u sebi nosi vrednost koja može da utiče na kolektivno iskustvo.

Odlučili smo se na neprstajanje, inspirisani Muzejom 90-ih https://museum90.com/ naše istoričarke i saradnice Sanje Radović. Naš projekat Present(ed)-Enciklopedija mira je osmišljen kako bi izgradili bazu znanja o ključnim događajima, pojmovima, inicijativama i ženama koje su sistematski prećutkivane a mogu biti značajan putokaz u današnje vreme.

Do sada samo napisali oko 200 članaka na srpskom i 40 na engleskom jeziku koji se bave ženama i pojmovima iz antiratnog i mirovnog pokreta od devedestih do danas. Nastavljamo dalje jer tek kada smo počeli sa istraživanjem shvatili smo u kolikoj meri su obične građanke koje su pokretale jako važne inicijative koje su spašavale živote ostavljene, u najboljem slučaju, u istorijskoj izmaglici.

Građansko uključivanje je važno

Izabrali smo rad u lako dostupnim open-source platformama kako bi prevazišli sve barijere od marginalizovanog i manjinskog položaja, preko roda, godina i rase do invaliditeta. Verujemo u otvoren dijalog, saradnju i visoke etičke standarde. Zajedno učimo i delimo iskustva i znanja a kako je moja drugarica rekla „učimo da bi bili bolji ljudi“.

Mi želimo da svi okupljeni oko ovih važnosti postanu digitalna većina. Zadatak našeg sećanja je da motivi tih žena budu utkani u zvanični tok sećanja i tako postanu vidljiv deo istorije.

 

Elena Premate, Content Creator and Activist