Kada se osvrnemo iza sebe, malo je toga vrijedno memorijskog prostora u proteklih tristotinjak dana. Uglavnom, loše se mijenjalo za gore. Kako u svakom zlu ima zrnce boljeg, pokušajmo biti pametniji i naučiti nešto. Za početak, zapamtimo pet pojmova koji su obilježili 2020.

Eldin Karić

 

RESPIRATOR

Posljednja nada za hiljade zaraženih koronom, sa simptomima teške upale pluća. U BiH, samo još jedan način kako da se iz javnih fondova novac prebaci u džepove korumpiranih političara na vlasti.

Širom planete angažovane su firme za nabavku medicinske opreme, a cijene respiratora su značajno skočile. U BiH za nabavku medicinske opreme angažovana su poljoprivredna gazdinstva i turističke agencije. Oprema je nabavljana netransparentnim tenderskim postupcima. Nabavljeni respiratori bili su deset puta skuplji. Narodna muka pretvorena je u kriminal i priliku da političke elite naše pare prebace u svoje džepove. Širom planete planira se vakcinacija stanovništva, a respiratori u BiH su još uvijek – “na aparatima”.

 

SREBRENA MALINA

Kada vas iznenadi epidemija virusa i hitno vam je potreban veliki broj respiratora, šta uraditi? Naravno, prvo se raspitate ima li kakav naočit TV voditelj. Od posebnih vještina mora imati poljoprivredno gazdinstvo, a poželjno je da bude prijatelj sa Naserom Orićem ili nekim sličnim stručnjakom za specijalne zadatke u SDA. Tako je javnost u BiH upoznala Fikret Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, “idealnog” dobavljača respiratora u doba pandemije. U koordinaciji sa Federalnom upravom civilne zaštite i Vladom Federacije BiH, mimo zakonskih procedura, bez validne dozvole za promet medicinskom opremom, poljoprivredno gazdinstvo dobilo je sredstva iz budžeta, tačnije deset miliona KM za nabavku respiratora. Za sve ostalo pogledati pod ”RESPIRATOR”.

 

POLJSKA BOLNICA

Kupili ste šator. Onaj veliki za svadbe i sahrane. I predizborne skupove SNSD-a.

U svakom slučaju posao koji na ovim prostorima nikad ne može podbaciti. Dok je pjevaljki i stočnog fonda, trebat će i šatora. Uložite vi tako stotine hiljada, nečeg, dogovorite svadbe, planirate sahrane, računate na izbore, kad pandemija. Nema svadbi, sahrane bez publike, izbori daleko… Šta uraditi? Kao i svako ko želi biti milioner preko noći, trebao bi da pitaš publiku, al’ publika u karantinu. Da ideš na opciju pola-pola, ne isplati se izgubiti toliko para. Nema druge, biraš opciju pozovi prijatelja. Šta ćeš, nisi ti kriv što ti je prijatelj predsjednik Vlade Republike Srpske: Gdje si, Radovane? E, Slave…

Sve ostalo je afera o nabavci pokretne bolnice…

Bolnica se nalazila u Njemačkoj, a ”dobar prijatelj” je Slaven Ristić, vlasnik bijeljinske firme “Balkan Global”. Dva dana prije uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj potpisan je ugovor. Javno tužilaštvo formiralo je predmet. I tako stoji.

 

PUT PACIJENTA

”Premijer entiteta Federacija BiH Fadil Novalić smješten je na kliniku u Sarajevu, nakon što mu je ustanovljena teška upala pluća.”

”Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić hospitaliziran na klinici u Banjaluci zbog oboljenja od koronavirusa”. Kako su naveli, « zdravstveno stanje Radojičića stabilano i primaće potrebnu terapiju…”

Ovako to izgleda kad je u pitanju VIP pacijent.

Ukoliko niste, kako to reče Milorad Dodik, u sistemu vlasti, put OBIČNOG pacijenta zaraženog ili koji sumnja da je zaražen korona virusom, nakon dana traganja za ljekarom koji će ga pregledati, nažalost najčešće završava na respiratoru. Ako ga ima, ali što naš narod reče: I da ga imamo, odakle nam?!

 

POTKIVANJE

Još u maju prošle godine, online magazin “Žurnal” objavio je snimak predsjednika Visokog tužilačkog vijeća BiH, Milana Tegeltije, kako u jednoj kafani dogovara  rješavanje slučaja koji je zaglavio u pravosudnom sistemu. Zazuzvrat je potrebno, kako kaže jedan od aktera video snimka, potkovati predsjednika. Cijena sitnica, tek nekoliko hiljada maraka. Afera je vrlo brzo postala viralna, ali bez pravosudnog epiloga. Tegeltija je i dalje predsjednik VSTV-a. Godinu i po poslije, opet je glavni lik, ovaj put u audio nastavku blockbustera pod nazivom ”Potkivanje 2”.

Sada dogovara sa članicom VSTV-a kako da njenoj sestri sredi sudijsko mjesto. Afera je opet izazvala ogromnu pažnju javnosti. Naravno, niko više ne vjeruje da će i ova epizoda imati pravičan kraj. Očito je potkivanje još uvijek u modi.

 

Eldin Karić, dugogodišnji novinar, jedan od najistaknutijih aktera u borbi protiv korupcije. Direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT BiH i urednik online magazina Žural, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize.