Savremene žene trebaju imati razumjevanja za šamar, kaže sudija.

A šta mi kažemo?

Nisam tražila!!!

Dženana Alađuz

U avgustu 2018. godine, odrasli muškarac je zaustavio jedanaestogodišnju djevojčicu, komšinicu, koja se vraćala kući biciklom. „Mahao joj je rukom da stane, pa kad je stala, uhvatio ju je za njenu desnu ruku govoreći joj da je voli, a potom ju je počeo ljubiti i grliti po vratu, i vući u pravcu groblja koje se nalazilo u neposrednoj blizini…“

Postupak je okončan bez suđenja i bez mogućnosti za oštećenu da svjedoči u postupku.

Januar 2021, ročište je Branislavu Stanivukoviću (44) optuženom za svirepo ubistvo nevjenčane supruge Milice Marinković (33) u julu prošle godine, koju ju je polio benzinom i zapalio. Marinković je od posljedica teških opekotina preminula nakon nekoliko dana. O Stanivukovićevom karakteru u sudnici je svjedočila i njegova bivša supruga koje je ispričala  da “nije bio nasilan”, ali je potvrdila da ju je nekada “znao ošamariti”.

Sudija i član sudskog vijeća Milan Blagojević je prokomentarisao na to kako “savremene žene nemaju razumijevanja za šamar.”

Prethodno opisane situacije nisu plod fikcije autorice, već realnost bosanskohercegovačkog smisla i stila za pravdu, koja, vrlo često, djeluje u korist nasilnika, umjesto žrtava.

Stoga ne trebaju čuditi posljednji podaci koji govore da je svaka peta žena u Bosni i Hercegovini iskusila neki oblik nasilja od svog partnera, a samo je 5,5% njih potražilo pomoć nadležnih institucija.

Do januara 2021. i javnog svjedočenja beogradske glumice Milene Radulović, javnost u BiH je bila upoznata samo sa jednom prijavom seksualnog uznemiravanja na fakultetima u BiH, koja se desila prije 13 godina!

Seksualno uznemiravanje / napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja, koji se najlakše tolerira i za koji većina zakonodavstava nema mehanizam sankcioniranja. A mi kao djevojke i žene nismo naučene da prepoznamo neželjene seksualne primjedbe i verbalne prijedloge.

U poslovnoj kulturi iznimno često možemo čuti:

„Mora da vas je muž noćas usrećio kad tako blistate. Kako bi bilo da vas i ja probam tako usrećiti!“ Ili trpiti neprikladnu pažnju „Najčešće mi priđe tako da me zgura uz zid, tako da se ne mogu izmaknuti.“

Srećom, glumica Milena Radulović progovorila je u ime svih zlostavljenih žena i postala junakinja balkanskog #metoo pokreta.

Nakon istupa ove mlade glumice počele su se javljati i druge žene, ne samo iz glumačke branše koje  su svoje profesore, režisere, direktore i kolege optužile za silovanje ili seksualno zlostavljanje.

Da, danas živimo balkanski #metoo pokret. Upravo je sad prilika da shvatimo da seksualno nasilje nije nešto što se događa „samo drugima“ ili na „filmovima“, već da je to, na žalost, svakodnevnica stotina i stotina djevojaka i žena.

Stoga nije ni čudo što je facebook stranica „Nisam tražila“, samo u prvih pet dana postojanja, dobila preko 33 hiljade pratitelja/ica, te objavila stotine ispovijesti o iskustvima žena o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju i tako postala platforma zahvaljujući kojoj niti jedna žena neće ostati bez mogućnosti da svjedoči o nasilju nad njom.

Neka mantra za 2021. i sve godine koje dolaze bude „Nisam tražila!“

 

Dženana Alađuz je direktorica Fondacije INFOHOUSE i urednica portala www.interview.ba

Tokom karijere, bavila se novinarstvom u brojnim BH medijima.