Zloupotreba sporta u političke svrhe se pre svega ogleda u tome kada vlasti delegiraju svoje kadrove mimo sporta kako bi rukovodili sportskim dešavanjima a da pri tome uopšte nemaju adekvatno znanje iz oblasti sporta.

 Dušan Dačić

Povezanost sporta i politike  konstantno se menja. Kako su se dešavala politička previranja na globalnoj i regionalnoj sceni, tako su se i dešavanja u sportu kretala i usklađivala sa zahtevima politike.

Mora se imati u vidu da je i sport i bavljenje ljudi sportskom aktivnošću najrasprostranjenija grana  industrije na kugli zemaljskoj. Sport je kroz vreme postao jedna od najprofitabilnijih grana s obzirom na to da je dosta privrednih grana direktno povezano sa sportom, kao što je proizvodnja sportske opreme i rekvizita igara na sreću odnosno kockarnica. Povrh svega, sport je istovremeno povezan sa farmaceutskom industrijom i sa specifičnim granama medicine.

Formiranjem Olimpijskog pokreta, MOK je u svojim dokumentima izrazito zabranio uključivanje politike u sport. Međutim, vreme je pokazalo da to nije ispoštovano. Kao primer možemo navesti polovične Olimpijske igre u Moskvi (gde nisu učestvovale zapadne zemlje) zatim Los Anđeles (gde nisu učestvovale zemlje istočnog bloka) i kao poslednji primer Olimpijada u Pekingu gde ste imali diplomatski bojkot.

Sport se izuzetno “omasovio” u poslednjih 30 godina. Uvedeno je ravnopravno učešće žena i muškaraca, uložena su ogromna finansijska sredstva čime je i povećan broj sportskih disciplina. Osim sportista, uključen je i veliki broj rekreativaca i navijača. Finansiranje sporta je u velikoj meri povezano sa izvršnim vlastima, posebno kada je reč o organizovanju projektnih konkursa, čije se sprovođenje obezbežuje iz sredstava poreskih obveznika. Shodno tome, kako bi zaštitili svoje interese u procesima odlučivanja, sve veći broj sportista, trenera i društveno-sportskih radnika uključuje se u politiku, čime postaju aktivni učesnici u političkim procesima.

Popularnost sporta i zastupljenost sporta u javnom životu i medijima uticala je na zainteresovanost političkih figura za uključivanje sve većeg broja sportista u svoje aktivnosti. Moje mišljenje je da oni nisu vrbovani, već da su to isključivo njihove odluke radi ostvarivanja određenih interesa i zaštite delatnosti kojom se bave.

Ukoliko se osvrnemo na povezanost politike i sporta na prostorima bivše Jugoslavije, videćemo da su prvi signali raspada Jugoslavije bili eksponirani na velikim sportskim takmičenjima. Prvi signali političkih razilaženja uvek se prvo javljaju u oblasti sporta i kulture, a posle toga slede i drugi oblici.

Posle raspada Jugoslavije, došlo je do razjedinjenosti u svim segmentima. Međutim, smirivanjem političke situacije, ponovo se obnavljaju veze između bivših republika i to na prvom mestu kroz sport i kulturu. Formiraju se regionalne lige u pojedinim sportovima i dolazi do sprovođenja projekata regionalne saradnje u cilju unapređenja međuetničke tolerancije. Zloupotrebe sporta u političke svrhe nije bilo, jer odluka o tome da li će se neko uključiti u politiku potiče iz lične prirode pojedinaca i njihovih interesa. Priča o tome da su pojedini sportisti zloupotrebljeni u izbornim procesima i politici javlja se kada pojedinci ne ostvare svoje interese pa nalaze opravdanje za svoje odluke optužujuči druge.

Svako uključivanje sportista u političke tokove je njihov lični izbor za koji su vezani i uspesi i porazi. Najveći problem nastaje kada se sportisti uključuju u politiku, a da pre toga nisu edukovani i nisu stekli potrebno znanje za novu aktivnost koja je skroz drugačija od sportskih aktivnosti.

Danas se zloupotreba sporta u političke svrhe se pre svega ogleda u tome kada vlasti delegiraju svoje kadrove mimo sporta kako bi rukovodili sportskim dešavanjima a da pri tome uopšte nemaju adekvatno znanje iz oblasti sporta.

Velika popularnost sportista, koja je u poslednjih nekoliko decenija sve veća zbog prisustva društvenih mreža i zastupljenosti sportista u javnom prostoru, izuzetno utiče na formiranje javnog mnjenja na prostoru Zapadnog Balkana. Pre svega jer su sportisti često idoli mladih generacija koji su nosioci budućeg života u regionu.

 

Dušan Dačić, bivši selektor karate reprezentacije SR Jugoslavije