Moj najveći rad u početku mog boravka i rada u ovom selu bio usmeren na žene i njihove mogućnosti i potrebe da na kvalitetan način razviju svoje proizvode i usluge, i time stvore još mogućnosti za kvalitetan život svoje porodice na selu.

Dragana Tomić Pilipović

 Kao neko ko je odrastao, školovao se I radio u velikom gradu i u velikim poslovnim sistemima, doneti odluku pre 12 godina, da iz takvog okruženja izađem, i da se preselim i započnem svoj život na selu je svakako bila iznenađujuća za većinu ljudi oko mene, a u nekim početnim trenucima čak i za mene samu.

Dobar dan, ja sam Dragana Tomić Pilipović, i punih 7 godina radim i živim sa svojom porodicom u malom selu Vrmdža, nadomak Sokobanje i Rtnja. Osnovala sam pre 12 godina Centar za društveno odgovorno preduzetništvo sa sedištem u ovom mestu sa idejom da razvijam Centar za edukaciju u prirodi. Iz ovoga se izrodio moj stalni rad na razvoju sela i njegovom oživljavanju kroz edukacije, umrežavanje i rad sa raznim ljudima i to pre svega sa ženama ovog mesta. Sve ovo poteklo je iz moje želje da radim na razvoju svog koncepta Centra gde se dešavaju razna okupljanja i edukacije, kasnije nazvanim Rural HUB – mesto gde se dešavaju sve ove aktivnosti a nadasve vrmdžaju razne ideje.

Rural HUB je prvi ruralni zajednički prostor za rad i edukaciju u Srbiji (coworking) osmišljen tako da je celo selo HUB, čime se na održiv i odgovaran način razvija društveno odgovorni model rada i suživota sa članovima zajednice. Ovo je mesto gde se na rurban način susreću urbana i ruralna znanja, ljudi, lične priče i veliki i mali snovi. Mesto gde ideje dobijaju svoj sigurni prostor da se izraze i zaokruže u potencijalne planove realizacije. Nadasve ovo mesto je svetionik svima onima koji imaju želju da pokrenu svoje ideje, ali imaju strah ili neznanje kako da to urade, i dobro bi im došla podrška u tom procesu, a pre svega potvrda kroz naš lični primer da je ovakva priča i život na selu moguć.

Moram priznati da je moj najveći rad u početku mog boravka i rada u ovom selu bio usmeren na žene i njihove mogućnosti i potrebe da na kvalitetan način razviju svoje proizvode i usluge, i time stvore još mogućnosti za kvalitetan život svoje porodice na selu. Ove žene pokazale su pored velike posvećenosti i truda, i veliku hrabrost da uđu u neke nove vode, da uče i eksperimentišu sa novim znanjima i iskustvima, i to sve sa radošću i zahvalnošću za nove šanse i prilike što su dobile kroz ovakvo delovanje.

Sada posle toliko godina zajedničkog rada i bivanja sa njima u ovoj zajednici, mogu reći da ove žene nose sa sobom stabilnost, integritet i ljubav koje su ključne esencije svake zajednice pa samim tim i njenog pravilnog razvoja. Ma koliko ja učila njih o nekim poslovnim znanjima i veštinama, još više sam ja ta koja je od njih naučila o samom životu i njegovoj suštini, što me čini da danas, bez obzira na moje gradsko poreklo, s ponosom mogu reći da sam i ja sad ta Žena sa sela.

Dragana Tomić Pilipović, preduzetnica, osnivač i izvršna direktorica Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP čiji cilj je da informiše, edukuje i podstiče održivi razvoj i društveno preduzetnišvo