Dilberizam je nastao kao odgovor na potrebu za dostojanstvenim predstavljanjem queer tema.

Dan Sokoli

Dilberizam je platforma na albanskom jeziku posvećena informisanju i obrazovanju o LGBTQ+ pitanjima. Napravile su je nezavisne queer aktivistkinje sa Kosova 19. marta 2018. kao edukativnu stranicu na Instagramu. Dilberizam je 28. juna 2020. godine postao prva onlajn platforma koja služi za informisanje i edukaciju queer osoba na albanskom jeziku, a u potpunosti se održava na dobrovoljnoj bazi više od 5 godina.

Dilberizam je nastao kao odgovor na potrebu za dostojanstvenim predstavljanjem queer tema. U društvu koje je zarobljeno heteroseksističkim sistemom, Albanci koji ne pripadaju heteroseksualnoj / cisrodnoj većini isključeni su iz učešća u važnim ekonomskim, političkim, kulturnim i društvenim aktivnostima zbog svog identiteta. Obrazovne institucije u zemlji nisu uspjele da edukuju mlade o pitanjima vezanim za seksualnost i rod, a podsticale su i diskriminaciju i mržnju prema queer pojedincima upotrebom neprovjerenih činjenica, seksističke i homofobične terminologije, te isključivanjem queer tema iz školskih programa i udžbenika.

Između ostalog, Albanci su snažno uvjereni da su heteroseksualni i binarni narod. Ako se neko ne identifikuje unutar ovih binarnih podataka, smatra se da „nije Albanac“.

Dilberizam je stvoren da pokaže da su sve ove predrasude, uvjerenja i mržnja iracionalni strahovi koji su internalizovani unutar albanske kolektivne svijesti kao rezultat heteroseksističkog i heteropatrijarhalnog sistema i društva.

Vrijeme je da ovi lažni i štetni mitovi nestanu i budu zamijenjeni jednostavnom činjenicom da se može biti i Albanac i queer. LGBTIQ+ Albanci su uvijek bili i uvijek će biti dio albanskog društva. Stare pjesme o ljubavi između albanskih muškaraca, ašika i dilbera, govore nam da homoseksualnost nije novost u našoj kulturi. Ove pjesme takođe otkrivaju razbijanje tradicionalnih rodnih uloga za albanske dječake i djevojčice. Albanske zaklete djevice nam govore da rod nije uvijek fiksiran kao muški ili ženski, već je konstrukt normi u kojima živimo. Stare albanske pjesme i legende o prolasku ispod duge pokazuju nam da promjena pola nije mentalni poremećaj već prelijepo putovanje da se živi život u potpunosti.

Dilberizam je kišobran za sve LGBTQ+ Albance, uključujući gej, lezbejke, biseksualce, transrodne, aseksualne, interseksualne, nebinarne, androgene osobe, i sve ostale Albance koji ne pripadaju heteroseksualnoj/cisrodnoj većini.

Platforma ima za cilj da stvori bezbjedan prostor za sve queer Albance, pružajući im relevantne informacije i obrazovne resurse. Dilberizam takođe služi kao platforma za queer Albance da se povežu i izgrade zajednicu podrške u kojoj mogu biti autentično svoji. Web stranica sadrži tekstove, video zapise i ostale multimedijalne resurse koji pokrivaju različite teme vezane za LGBTQ+ pitanja, uključujući autovanje, mentalno zdravlje, međusobne odnose i aktivizam.

Diberizam je stvoren da obezbjedi prostor za queer Albance da se povežu, uče i osjećaju osnaženo. To je platforma koja služi kao podsjetnik da biti queer nije nešto čega se treba stidjeti, već lijep dio nečijeg identiteta. Platforma ima za cilj da razbije predrasude i stigme koje okružuju queer pitanja na Kosovu i u regionu i da stvori inkluzivnije društvo u kojem svako, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, može da napreduje.

 

Dan Sokoli, aktivista