Biti će zanimljivo, kada ovdašnji i današnji „desižn mejkeri“ postanu budući pacijenti i kada ih budu liječili online doktori koji su polagali ispite te 2020. i 2021.

 

Damir Marjanović

Izvještili su se balkanski lideri u dnevnopolitičkoj zloupotrebi obrazovanja. Žalosna je istina da je obrazovanje bilo prva žrtva „dejtona“ a da je sve ovo što nam se danas dešava i cijelo naše društvo danas taoc „dejtonskog obrazovanja“.

Sistem je iskomadan prvo po entitetskoj, a zatim i po kantonalnoj liniji. Mali torovi, nerijetko u gabaritima malo nabildanije mjesne zajednice, su preuzeli na sebe teret „gospodarenja“ obrazovnim sistemima, bez ikakve pripreme, strategile ali i, najčešće, bez ljudskih i materijalnih resursa.

Rušenjem i degradiranjem obrazovanja stvaraju se svi preduslovi kreiranja generacije „ponavljača serviranih činjenica“ i onih koji nisu naučeni da procesuiraju informacije i razmišljaju svojom, nego tvojom glavom! A to našoj „političkoj eliti“ baš odgovara, zar ne?

U Bosni i Hercegovini, pandemija nas je zatekla u pokušaju reforme obrazovanja, koji se nije odvijao niti koordinirnao niti simultano na svim prostorima. No, ipak je taj proces bio intenziviran barem lokalno, primarno u Sarajevu. Konačno se pričalo i radilo na promjeni ukupne obrazovne paradigme, konačno se počelo razmišljati o učeniku kao centru svega što se dešava u učionici, konačno je vrijedna ekipa ljudi shvatila da TIMSS i PISA nisu samo neke „provjere znanja“ na kojima možeš popraviti rezultate ako učenike „tjeraš da uče više“, te da se na osnovu ovih testova ne govori o tome kakve su nam nove generacije nego kakav nam je sistem kojim „oblikujemo“ tu djecu i da ga treba što prije smisleno i mudro promijeniti, jer stvaramo nefunkcionalne generacije, koje će možda i znati hrpu informacija, ali one im neće imati čemu da posluže, ili, pak, neće ni znati kako da ih iskoriste.

No, jedan jako jednostavan životni oblik, virus naučnoga naziva SARS CoV 2, siromah, ni kriv ni dužan, u neznanju je udario tamo gdje smo najtanji. Odjednom je sve postalo hitnije i bitnije od te reforme!

I ne samo to! Prosto se plašim da kažem kako smo se lako pomirili da je sve ono bitno stvarno u jednoj godini postalo virtualno. Niije teško zamisliti kakve će kratere ova pandemija ostaviti u brdovitim krajevima Balkana, dobrim dijelom nepripremljenim za online koncept. Ruku na srce, nismo mi loši u improvizaciji, no problem nastaje onda kada nakon prvoga talasa na osnovama improvizacije pokušavamo graditi sisteme. Onda se lako predajemo prepuštamo struji i dolazimo u faze u kojima dozvoljavamo nargile ali ne i studente u učionicama, jer je lakše objasniti kako se mijenja nastavak „na šiši“ (šta god to bilo) nego sistem ponašanja 20-ak odraslih i odgovornih osoba u strogo kontroliranim uvjetima. Tko će se zamajavati svim tim detaljima, kada je lakše, mnogo lakše reći da anatomija, hirurgija, fiziologija i drugi „virtualno egzotični predmeti“ mogu biti isključivo online.

No, biti će zanimljivo, kada ovdašnji i današnji „desižn mejkeri“ postanu budući pacijenti i kada ih budu liječili online doktori koji su polagali ispite te 2020. i 2021. Vjerujem da će se tada pokajati što ipak nisu uložili znanja, truda (za koji su plaćeni) i sredstava te dali sve od sebe da i u ovim online vremenima se nađe prostor i sredstva način i kreiraju uvjeti za „in situ obrazovanje“.

 

Prof. dr Damir Marjanović, znanstvenik i univerzitetski profesor, bivši ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo, sadašnji zastupnik u kantonalnom parlamentu i u Domu naroda Federacije BiH.