Prema izvorima iz kabineta premijera Krivokapića, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iskoristio je svoj uticaj da sjednica ne bude održana na koljenima, kako je ranije bilo najavljeno.

Brano Mandić

Vlada Crne Gore danas će održati prvu litijsku sjednicu koja će krenuti centrom Podgorice, a završiti u naselju Doljani, na razvalinama crkve iz vremena cara Justinijana.

Predviđeno je da na čelu Vladine kolone bude premijer Zdravko Krivokapić, dok će dvanaest ministara pratiti molitveni korak u parovima.

Tema sjednice je ekonomska situacija i predstojeća turistička sezona. Vozači automobila i konjskih zaprega, mole se da propuste izvršnu vlast, „u prvom hodajućem zasijedanju na svijetu“.

„Biće to naš brend, neka se zna da Crna Gora ima i zdravo tijelo i zdrav duh. Prodali smo milion i po eura limuzina iz vremena Đukanovića, ali to nije dovoljno. Dalje se mora, duhovno, a pješke!“, napisao je Krivokapić na svom tviter profilu.

Prema izvorima iz kabineta premijera Krivokapića, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iskoristio je svoj uticaj da sjednica ne bude održana na koljenima, kako je ranije bilo najavljeno. Krivokapić ne krije da bi tek klečeći u parovima, takozvanim dvoklekom, ministri bili duhovno upareni da budu na nivou važnih odluka.

Statut rada Vlade predviđa da ukoliko se nekom ministru tokom litijske sjednica javi vizija, kolona zastaje i forimira molitveni krug. Ukoliko se vizija ukaže samom premijeru, Statut predviđa da se mjesto obilježi i upiše kao državna svojina.

Tajming koji je crnogorska Vlada izabrala za litijsku sjednicu nije najbolji, jer Srpska pravoslavna crkva ovih dana odlučuje o kanonskom priznaju tzv. auto-litija. Stiče se utisak da se Vlada na ovaj način stavlja na jednu stranu podijeljenog klira, i to protiv tzv. novotaraca koji auto-litije pozdravljaju, pod uslovom da se koristi bezolovno gorivo.

„Mi se ne miješamo u crkvena pitanja, niti smo pod uticajem sveštenstva. Molimo se Gospodu da nam vjeruje, kao što mi vjerujemo u Njega“, rekao je Krivokapić u neformalnom razgovoru sa novinarima radija Svetigora.

Litijska sjednica u Podgorici prilika je da se proba aparatura koju je Vlada trebovala za potrebe dubinskog stenograma i efikasnijeg vođenja službenih zabilješki. Riječ je o ruskom elektromagnetnom spektogramu koji mjeri nevidljive talase za koje se sumnja da se javljaju svaki put kad neko izgovori pun naziv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Vanstranački ekspert sa najmanje dvije godine staža pri vojsci dužiće skupocjeni aparat popularno nazvan Tajnovid, kojim će Krivokapić pokušati da mapira molitvene neverbalne sheme pri donošenju odluka.

Na kraju radnog dana, Krivokapić i ministri će obaviti liturgiju u manastiru Zlatica, u Doljanima, dok će Abazović kao jedini član tima islamske vjeroispovjesti koordinisati čitanje prvih zapisa Tajnovida, i obratiti se novinarima u manastirskom konaku.

Ukoliko se litijski menadžment pokaže uspješnim a Tajnovid dobra investicija, Vlada planira da otvori pregovore sa Crkvom oko autorskih prava i formiranja zajedničkog think tanka, koji bi bio  usmjeren ka inostranom političkom tržištu.

 

Brano Mandić, novinar i pisac, jedan od najčitanijih kolumnista u Crnoj Gori.