Otvoreni Balkan zvuči dobro. Ali, on je sve samo ne otvoren. Taj Balkan i dalje živi okružen mentalnim zidom.

Borjan Jovanovski

Sama inicijativa za Otvoreni Balkan izvorno zvuči dobro. Raditi na razvoju regionalne saradnje kao potrebe samih zemalja regiona, a ne kao geopolitičkog projekta bilo kojeg međunarodnog faktora, samo po sebi bi značilo veliki iskorak u kvalifikaciji balkanskih država za članstvo u EU, ali i proboj mentalnih barijera. Ali da bi se došlo do tog rezultata, svim državama u regionu prvo treba da bude jasno da li im je integracija u EU zaista potrebna ili ona sadašnjim političarima služi samo kao dimna zavjesa koja skriva korupciju i autoritarne tendencije. Države u regionu, na primjer, imaju fundamentalni problem da stanu iza zajedničke deklaracije koja će glasno tražiti od EU da ubrza integracijske procese i odredi 2030. kao krajnji rok za članstvo u EU. Nemogućnost da se igra timski u postizanju strateških ciljeva proizlazi iz snage skrivenih planova koji iz pozadine potkopavaju svaku dobru namjeru. U tom smislu, nijedna regionalna inicijativa, bez obzira da li dolazi iz regiona ili spolja, ne daje nikakav rezultat; beskrajni niz sastanaka koji, ako se samo sračunaju troškovi njihove organizacije, donose više štete nego koristi. Završna parada Berlinskog procesa u Tirani nije mogla da sakrije duboke razlike koje opterećuju regionalnu saradnju.

Najveći problem u tom smislu je Srbija, koja je, s obzirom na svoju veličinu i geostrateški položaj, ključna za uspjeh svake inicijative regionalne saradnje. Njegovo koketiranje sa Moskvom i Pekingom čini ga „zvučnom daskom“ preko koje se širi ruska propaganda u regionu, čije je najrazornije oruđe albanofobija i podsticanje bilo kakvog mogućeg oblika sukoba između pravoslavaca i muslimana. U slučaju Makedonije, Moskva više ne treba da troši sredstva jer dominantni srpski mediji ovdje vrlo efikasno šire postulate te propagande dodatno začinjene diskreditacijom EU i evrointegracijskih procesa. Slično, Beograd na ovaj način utiče na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Otvoreni Balkan u tom smislu se, kada je Makedonija u pitanju, može prevesti kao Otvoreni kanal za rusku propagandu.

Dakle, da bi se stavila tačka na dugogodišnju agoniju regiona, koja se krije iza vrata svake inicijative za regionalnu saradnju, neophodno je da zemlje Zapadnog Balkana sjednu na najvišem nivou i međusobno se dogovore ko šta zaista hoće i želi. Do tada, svaka regionalna inicijativa je samo smokvin list iza kojeg se kriju potencijalni balkanski atavizmi.

 

Borjan Jovanovski, dugogodišnji dopisnik iz Brisela i autor velikog broja TV emisija posvećenih procesima evropskih integracija