Konfuzija EU oko regiona, slobodan pad njenog kredibiliteta, savršena je hipersonična raketa koju Evropa daje Putinu besplatno.

Borjan Jovanovski

Na Balkanu se rat u Ukrajini gleda kao fudbalska utakmica. Na jednoj strani su oni koji podržavaju Putina, a na drugoj oni koji su na strani Ukrajinaca. Društvene mreže nabijene su emocijama, govorom mržnje i pomalo razuma za ovu „utakmicu“  čiji će ishod u bliskoj budućnosti neminovno dovesti strastvene navijače na teren, kao igrače nespremne za igru, jer na stadion su došli samo iz zabave. Istorija to neće prihvatiti kao izgovor i tražiće da meč završe kao glavni igrači. Zatečeni u areni, naći ćemo se pred izborom: završiti kao gladijatori koji će biti istrijebljeni do posljednjeg, ili učestvovati u prekrasnom sportskom fair-play događaju koji će se završiti Betovenovom ‘Odom radosti’.

Kako stvari stoje na frontu, čini se da će nervoza Moskve, pritisnuta sankcijama, izolacijom i sporim napredovanjem njene vojske na terenu, brzo prerasti u nervni slom, što će je navesti da posegne za raznim alternativnim alatima koji će raspršili front po kontinentu, kako bi povećali vrijednost svoje pregovaračke pozicije. Jedna od njih su brojne „instalacije“ na ovim prostorima. Neke od njih aktivno rade već nekoliko godina, ali sada se aktiviraju i brojni „spavači“ zaduženi za krizne situacije. Kremlj je očito izgradio efikasnu infrastrukturu posljednjih godina koristeći dezorjentaciju Evrope, što se danas prepoznaje kroz stotine opskurnih medija koji intenzivno šire rusku propagandu o ratu u Ukrajini, ali i kroz poznate ruske narative usmjerene na afirmaciju balkanskog atavizma. Poznate instalacije i još uvijek nevidljivi spavači čekaju naređenje Kremlja da aktiviraju sve potencijale na brojnim krhkim tačkama u Bosni, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji.

Sve je spremno za ovaj scenario, samo se čeka aktivacija. Ilustracije radi, podrška EU u Makedoniji naglo opada, a prema istraživanju Instituta za demokratiju, raste podrška Putinovoj Evroazijskoj ekonomskoj zajednici, o kojoj niko ništa ne zna, ali raste iz bijesa zbog iznevjerenih obećanja EU. Konfuzija EU oko regiona, slobodan pad njenog kredibiliteta, savršena je hipersonična raketa koju Evropa daje Putinu besplatno.

Druga opcija je da EU iskoristi ovaj neočekivani šok od rata u Ukrajini, koji  je konačno natjerao da shvati da je njena zona komfora odavno u haosu koji prijeti da uništi temelje evropske konstrukcije. Još uvijek ne znamo da li će se ovo neočekivano buđenje Evrope nastaviti mamurlukom od dugog sna, ili brzim odlaskom sa pozicije gdje joj izmiče tlo pod nogama.

Putinova bahatost i agresivnost trebalo bi da budu posljednje upozorenje da postoji hitna potreba za revitalizacijom temeljnih vrijednosti koje su podigle Evropu iz pepela Drugog svjetskog rata, kao i svih poznatih mehanizama za transformaciju društava, kao što je proces proširenja na početku novog milenijuma. Neočekivano jedinstvo EU koje je isprovocirao Putin trebalo bi da rezultira brzom izolacijom rastućih demagoških i populističkih političkih struktura širom Evrope, a posebno na Balkanu, koje dobijaju kerozin za svoju moć iz sve neefikasnije EU, kako među svojim građanima, tako i van njenih granica.

Balkan je scena na kojoj je razotkrivena degradacija evropskih vrijednosti, ali bi u sadašnjoj konstelaciji mogao da bude poprište gdje će EU ponovo otkriti sebe i sopstvene vrijednosti. S obzirom na sve nepredvidiviji razvoj situacije u Ukrajini, jun se čini kao posljednja šansa da Evropsko vijeće donese odluku o početku pregovora za Albaniju i Makedoniju, intenzivirajući pregovarački proces praćen političkom voljom za brzu integraciju regiona. Zvuči cinično i paradoksalno, ali u odsustvu evropskog liderstva, Putin se sasvim slučajno i suprotno svom planu pokazao kao Karlo Veliki 21. vijeka.

 

Borjan Jovanovski, komentator na portalu NOVATV, urednik i voditelj emisije Klik plus na TV 21 i dopisnik Euronewsa iz Makedonije