To jednostavno nisu teme o kojima bi se pisalo, raspravljalo, polemisalo ili bilo šta korisno učinilo što bi obezbijedilo bolju budućnost za društvo i pojedinca.

Borjan Jovanovski

U Makedoniji, ako nekoga na najpristojniji način pitate šta se dešava u državi na temu pametne specijalizacije, ozbiljno rizikujete odgovor – šališ li se ti? Ovako bukvalno stvari stoje u ovoj zemlji kada pomenete pametnu specijalizaciju, kao i  bilo koju drugu specijalizaciju ili bilo koje obrazovanje. To jednostavno nisu teme o kojima bi se pisalo, raspravljalo, polemisalo ili bilo šta korisno učinilo što bi obezbijedilo bolju budućnost za društvo i pojedinca.

Činjenica da je društvo prepoznato kao medijski najnepismenije u Evropi ili da je redovno na dnu ljestvice na Piza testovima i da su univerziteti skoro izgubljeni sa šangajske liste… sve to izgleda nema veze sa nama.

Makedonija je duboko uronjena u sopstvenu istoriju, zaronjena u taj okean u potrazi za sopstvenim identitetom. Devedesetih godina su se Makedonci plašili Albanaca da će biti…..ne znam više šta. Početkom milenijuma, u svađi sa Grcima, zaglavljeni u antici i učenju porodičnog stabla Aleksandra Velikog. Potrošili smo milijardu eura da se osramotimo pred cijelim svijetom mijenjajući lični opis i stvarajući najveći prostor kiča u novijoj evropskoj istoriji. Sada je na redu Bugarska, bugarizacija, odbrana makedonskog jezika, iako je to neosporna činjenica u svakom lingvističkom atlasu svijeta. U međuvremenu smo zaboravili na one ljude koji su stvorili modernu makedonsku državu nakon Drugog rata. Danas rijetko koja mlada osoba zna za Staleta Popova, autora prvog romana na makedonskom književnom jeziku, ili Vladu Malevskog, autora teksta makedonske himne, ili niz drugih aktera koji su Makedoniju zadužili djelima koja su ostavili za sobom. Makedonija je jednostavno izgubljena u vlastitoj introspekciji proizvodeći beskonačan niz kriza identiteta.

Oni koji su zainteresovani za pravo obrazovanje i usavršavanje uopšte nemaju obrazovne i akademske institucije u Makedoniji kao opciju. One prestaju da postoje. Sve veći broj mladih traži školovanje u Sloveniji, zemlji koja kao magnet okuplja sve mlade potencijale iz Makedonije nudeći im potpuno besplatno školovanje.

Da se vratim na temu. Kontaktirao sam sve makedonske institucije u pokušaju da dobijem odgovor na pitanje šta se dešava na temu pametne specijalizacije u Makedoniji. Ni od jedne institucije nisam dobio nikakav odgovor. Jedini koji su nešto znali su Delegacija EU, koji su mi je vrlo kratko odgovorili da su se na tu temu ministarstva obrazovanja i privrede obavezala da pripreme strategiju – što znači da se u Makedoniji ta tema neće aktuelizovati ni u narednoj deceniji.

 

Borjan Jovanovski, dugogodišnji dopisnik iz Brisela i autor velikog broja TV emisija posvećenih procesima evropskih integracija