Gledajući unazad, teško je ostati optimista u pogledu stanja u EU.

Besfort Berisha

U gradu poznatom kao ‘kulturna prijestolnica’ Grčke –  Solunu – prije 20 godina, šefovi država Evropske unije (EU) okupili su se zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana (ZB) kako bi razgovarali o brojnim pitanjima i stvorili mogućnost pokretanja procesa evropskih integracija. Dio ovog samita bila je i delegacija sa Kosova, u kojoj su bili predsjednik Ibrahim Rugova i premijer Bajram Redžepi.

Sada je prošlo 20 godina od Solunskog samita, istorijskog događaja na kom su se lideri zemalja članica EU dogovorili sa državama ZB da dijele vrijednosti demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i još mnogo toga. Međutim, gledajući unazad, teško je ostati optimista u pogledu stanja u EU.

Proces proširenja EU je stagnirao i čini se da je EU izgubila fokus integracije. Osjećaj eurooptimizma postepeno blijedi kao rezultat geopolitičkih momenata kao što je BREXIT, ili rastući nivo populizma i nacionalizma u Evropi.

Astrit Istrefi iz Balkan Foruma kaže: „Progres i stagnacija postaju mnogo jasniji kada otkrijemo da 20 godina nakon Soluna nijedna od šest zemalja ZB nije uspjela da postane članica EU. Brzi geopolitički razvoji, posebno od brutalne ruske agresije na Ukrajinu, vratili su pažnju na Kosovo i ZB. Međutim, čak i u ovoj situaciji bi bilo vrlo optimistično misliti da Kosovo, ili bilo koja od 6 zemalja ZB može postati punopravna članica EU u narednih 10 godina.“

Moramo podsjetiti da ovaj osjećaj nije uvijek bio tako dominantan unutar EU. Ali moramo se zapitati: kako možemo održati eurooptimizam? Koliko je EU spremna da doprinese i koliko smo mi – kao građani – u mogućnosti da ispunimo svoje obaveze?

Da bismo odgovorili na ova pitanja, prvo moramo razumjeti ulogu civilnog društva. Organizacije civilnog društva su imale ključnu ulogu u ovom procesu, u kontinuitetu nudeći alternativna rješenja i perspektive za sva pitanja koja se tiču našeg društva.

Organizacije civilnog društva već dugi niz godina prednjače u misiji evropskih integracija, naporno rade na promociji dijaloga unutar i izvan EU, i stvaraju platforme za otvorene diskusije kako bi se nove ideje mogle dijeliti i implementirati.

Dakle, jasno je da postoji mnogo koraka koje možemo preduzeti ako EU ne preduzme ništa.

Istrefi kaže: „Moramo nastaviti da radimo zajedno unutar i izvan Evrope kako bismo osigurali da se vrijednosti demokratije, individualnih prava i poštovanja ljudskog dostojanstva ostvaruju na cijelom kontinentu.“

Ne smijemo napustiti eurooptimizam! Hodajmo zajedno u duhu solidarnosti kako bismo svi imali koristi od napretka evropskih integracija.

Naša je odgovornost kao građana da pokažemo da smo u stanju sačuvati duh optimizma i učiniti ga opipljivijim i stvarnijim nego ikada prije!

 

Besfort Berisha je mlad profesionalac sa višegodišnjim iskustvom u medijskoj industriji i aktivan građanin Kosova